Vergeten groente 3x anders

Vergeten groente 3x anders

Ben jij het nieuwe jaar ingegaan met een gezond voornemen? Vergeet dan niet vezelrijke vergeten groenten op je menu te zetten. Waarom noemen ze vergeten groenten? Omdat die minder opvallen en weinig gekocht worden. Terwijl diversiteit gezonder voor jou en de natuur is. Veelzijdig eten maakt jou gezonder en die biodiversiteit brengt alles in evenwicht.

Zoals je wekelijks op het nieuws hoort, met de natuur gaat het slechter dan ooit. Door de opwarming van de aarde, staat de veelzijdigheid onder druk. Tegenwoordig kopen we vaak dezelfde groenten en vergeten we knollen te kopen omdat ze niet mooi uitzien.

Beoordeel niets op het uiterlijk en kijk naar het mooie binnenste. Dat wisten onze voorouders jaren geleden al. Daarmee help je de natuur een handje en jouw gezondheid krijgt meteen een booster. Wat vind je van deze simpele recepten van vergeten groente 3x anders?

Chioggia carpaccio Bieten carpaccio

Echte schoonheid zit van binnen ook als je kijkt naar chioggia bieten Dit knolgewas met aardse smaak komt oorspronkelijk uit de Italiaanse stad Chioggia in de provincie Venetië vandaar de naam ‘chioggia’.

En het wereldse gerecht carpaccio kent zijn oorsprong ook in dezelfde stad. Genoemd naar Venetiaanse schilder is dit kunstwerk officieel gemaakt van rauw rundvlees.

Rood vlees eten is erg schadelijk, verhoogt de kans op hartkwalen, kanker en longziekten, blijkt uit vele onderzoeken. Skip die ziekmaker, eet chioggia carpaccio en straal de innerlijke schoonheid.

Ingrediënten

  • 400 gr chioggia bieten
  • 1 el citroensap
  • 1 el honing
  • 1 el olijfolie
  • Feta naar smaak
  • Zout, peper en groene gedroogde kruiden naar smaak

Instructies

  • Maak een vinaigrette door de olie, honing, kruiden en het citroensap door elkaar te mengen.
  • Spoel de bieten, verwijder de boven/onderkant en de schil met een dunschiller.
  • Snijd ze in dunne plakken en bestrijk elk plakje met vinaigrette.
  • Maak een kunstwerk op het bord, garneer met groene kruiden/feta en eet een bord vol schoonheid.

Soep van vergeten groenteSoep van vergeten groente

Maak onze moeder natuur mooier en blijer door biodiversiteit. Bio staat voor leven en diversiteit is een ander woord voor veelzijdigheid.

De balans tussen diverse levens op aarde is precies wat de moeder natuur blij maakt. Het is goed voor het klimaat en helemaal in ons voordeel want die biodiversiteit beschermt tegen ziekten en virussen.

Een perfecte reden om vergeten groenten zoals gele, paarse en witte wortels(pastinaak) op menu te zetten. In deze tijd van het jaar zijn ze uit eigen land, supergezond zonder vitamineverlies en uitlaatgassen. Schep allerlei kleuren wortels in een soeppan en maak verrukkelijke soep van vergeten groente. Hier vind het simpele recept.

Rettich koekenRettichkoeken

Heb je weleens een dikke spierwitte wortel met groene lof in de winkelschap gezien? Dat is een langwerpige grote broer van radijs en heet rettich in het Nederlands.

In de Aziatische keuken eten ze die rauw en je kunt het ook anders eten. Waarom jij deze vreemde groente zou eten? Omdat divers eten moeder natuur mooier maakt.

Laat die vreemde groente niet in de winkel liggen, koop en verras daarmee jouw kinderen? Maak er koekjes van, gril de rettichkoeken hoe jij ook wil en geef jouw kids verborgen groente. Wil je grillen in de elektrische gril, bestrijk dan het bakpapier met olie. Veel vet is daarvoor niet nodig en een grill/pan hoef je ook niet te boenen.

Ingrediënten

  • Voor +/- 20 hartige koekjes
  • 300 gram rettich
  • 200 gram witte bonen
  • 2-3 el witte Indiase kaas of feta
  • 2-3 el paneermeel
  • 1½ tl kurkumapoeder
  • Zout, peper en groene kruiden naar smaak

Instructies

  • Rasp de rettich en schep de rasp in een schone doek en laat het een half uurtje rusten.
  • Knijp na half uurtje het vocht eruit. Gebruik de vocht voor een soep of groene smoothie.
  • Pureer de gekookte witte bonen en meng kurkumapoeder erdoor.
  • Meng in een grote kom de rasp van rettich met de gepureerde bonen. Kruimel de witte kaas erdoor voeg het zout, de peper en groene kruiden toe.
  • Vorm op een vochtige handpalm er ronde koekjes van. Gril de rettichkoeken hoe je ook wil en serveer met lekker sausje of chutney.

Vergeten groente 3x andersEr is veel mogelijk met minder mooie groenten die in de oertijd zeer populair waren. Dit blog vergeten groenten 3x anders is er een voorbeeld van. Beoordeel niets op het uiterlijk en waardeer de natuurlijke boosters van de moeder aarde. Eet overheerlijk en blijf gezond.

Gezonde groeten, Sangeeta

Reageer gerust (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Alvast bedankt