Veelzijdig Vega

Zijn deze producten vegetarisch?

Vegetarische instinkers

Eet je als vegetariër de kaas, ijsjes, snoepjes, taarten en toetjes? En zijn deze producten vegetarisch? Of zijn er twijfelgevallen binnen een vega dieet?

Ben je onlangs gestart met een vegetarisch dieet of ben je jaren geleden al gestopt met vlees eten? Dierenleed vind je misschien afschuwelijk, mogelijk wil je bijdragen aan het milieu of eet je vega vanwege je geloof. Om welke reden je ook geen vlees eet, het is zeker een goede keuze. Want vegetarisch eten is lekker, kleurrijk en ook nog ontzettend gezond. Dit blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. 

Variëren

Vlees, gevogelte en vis eet je niet omdat daarvoor dieren geslacht worden. Je varieert al genoeg met groente, volkoren granen, noten en peulvruchten. Daarnaast wil je uit verschillende melkproducten en lekkernijen kunnen kiezen. Je denkt, “Met zuivel mag ik toch ook afwisselen, dat vind ik lekker en het is nodig voor sterke botten”. “Daarnaast is het een bron van eiwitten en daarvoor hoeven ze geen dier te slachten”.

Vegetarische instinkers

Er zijn ongelooflijk veel aantrekkelijke broodbelegjes en toetjes in de supermarkt maar zijn die wel vegetarisch? Niets is minder waar, want we hebben te maken met veel vegetarische instinkers. Zit er geen vlees in dan zitten er verstopte dode dieren in veel voedingsmiddelen. Wil je weten wat de grootste vegetarische instinkers zijn en waar die inzitten? Lees dan verder:

    Dierlijk stremsel

Heb je altijd gedacht dat alle Hollandse kaas vegetarisch is dan heb je het mis. Om veel harde kazen een structuur te geven, verwerken de fabrikanten er dierlijk stremsel in. Het is een enzym uit de lebmaag van geslachte jonge kalveren, schapen en geiten. Bron

Niet teleurstellen, het is alleen zo dat je als vegetariër niet alle soorten kaas kunt eten. Er zijn nog genoeg kazen waar microbieel vegetarisch stremsel zit. Het is een kwestie van etiketten op de verpakking lezen. De volgende vega kazen heb ik zelf geproefd en die zitten ook in Veelzijdig Vega gerechten:

– Kees: goed voor je cholesterol
– Leerdammer
– Biologische kaas
– Meeste kazen van de natuurwinkel
– AH gaten kaas 
– Italiaanse roomkaas

    Gelatine

In veel voedingsmiddelen zitten allerlei toevoegingen en E-nummers. Vaak denk je dat die nodig zijn voor de houdbaarheid, het zijn ook de smaak, kleur en glansversterkers. Gelatine is één van de boosdoeners in veel toetjes, taartjes, snoepjes, broodbeleg en drankjes. Het is een gelei-achtig bindmiddel gemaakt van de botten, bindweefsel of huid van de dieren Bron. Deze vegetarische instinker zorgt ervoor dat de pudding, roomijs, vruchtenkwark, Haribo snoep en nog veel lekkernijen zo mooi uitzien.

Na het lezen van dit artikel denk je waarschijnlijk, “Moet ik achter elke verpakking lezen wat er in zit?” En met een lange lijst aan ingrediënten in kleine letters is het bijna niet te doen”. Je kunt ook voor naturel zuivel kiezen en zelf gezonde lekkernijen maken.

Op sommige producten vind je wel een vegetarisch keurmerk label. Wat je ook kunt doen is lekker feestelijk koken zodat je die toegevoegde etenswaren niet nodig hebt.

Reageer gerust (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Alvast bedankt