Veelzijdige vega wereld op bord

Veelzijdige vega wereld op bord

Hoe makkelijk is het om veelzijdige vega wereld op bord te halen? Dit lieten we zien in onze kookworkshop van 7 april. Bij Dille & Kamille in Amersfoort maakten wij een culinaire reis door Zuidoost-Azië en Zuidoost-Europa. In de workshop ‘Indiase en Turkse specialiteiten’ was het gezellig genieten en een betere wereld creëren.  

Samen met mijn veelzijdige vriendin vertelde ik hoe je een volwaardige vega maaltijd maakt. De fanatieke deelnemers hadden er veel zin in en supersnel hadden ze 3 verrukkelijke gerechten klaar. De geurige Indiase lente-pilav, verfrissende saus(raita) en Turkse kisir(kleurrijke salade) vond iedereen lekker. Ook het personeel van Dille & Kamille smulde ervan.

Wil jij weten hoe we supersnel een veelzijdige vega wereld op bord haalden? Speciaal voor jou hebben we gratis recepten van deze volwaardige vegetarische maaltijd. Proef Zuidoost-Azië en Zuidoost-Europa op je bord terwijl je aardig blijft voor moeder aarde.

Lente pilav Indiase lente pilav

Pilav is een Aziatisch of Perzisch rijstgerecht en kent vele varianten. In India maken het van basmatirijst die in de geurige grond bij Himalaya gebergte groeit. Met groenten, specerijen en noten erdoor maak je het graan heilzaam, volwaardig en alle zintuigenprikkelend.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 300 gr basmatirijst
  • 300 gr geraspte bospeen
  • 200 gr diepvriesdoperwten
  • 200 gr noten of zaden
  • 2 tl kurkumapoeder
  • 1 tl komijnzaadjes
  • 3 el olie
  • 2 el citroensap
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  1. Was de rijst totdat het spoelwater helder is. Giet er 450 ml schoon water in en laat de rijst ongeveer ½ uurtje inweken.
  2. Maak intussen de ui en wortels schoon. Snipper de ui en rasp de wortels, laat de diepvriesdoperwten ontdooien.
  3. Kook de rijst in een rijstkoker of in een pan met het inweekwater, kurkumapoeder en zout naar smaak.
  4. Zet het vuur laag zodra de rijst begint te koken en laat staan tot alle vocht is opgenomen.
  5. Voeg de noten toe en laat de rijst nog 5 minuten op een laag pitje staan met zilverfolie en het deksel op de pan.
  6. Verwarm de olie in een koekenpan en fruit de komijnzaadjes en uiensnippers. Voeg de wortelrasp en ontdooide doperwten toe en roerbak ze kort.
  7. Meng de groentemix door de gekookte zonnige rijst.
  8. Doe het citroensap erin en roer de rijst met een (houten)vork.
  9. Serveer de zonnige rijst met verfrissende saus en lekkere salade.
    Prikkel al je zintuigen met Indiase kleuren en geuren!

Verfrissende saus (raita)Raita

Indiase keuken is officieel vegetarisch en niet vegan want zonder zuivel kunnen de Indiërs niet. Een verfrissende saus ofwel raita maken ze van yoghurt, een bron van calcium en eiwitten. Het gerecht voegt wat extra’s toe aan je maaltijd en blust pittige smaken van gekruide schotels weg. Ook heeft het een kalmerende werking op je spijsvertering.

Je kunt het maken van verschillende (gestoomde) groenten. Een makkelijke variant is deze verfrissende raita van komkommer. Het recept van simpele raita vind je hier.

KisirTurkse kisir

Kisir is een kleurrijke Turkse vegan salade gemaakt van fijne bulgur en rauwkost. In Turkije serveren ze deze als voorgerecht, bijgerecht, tussendoortje of als tapas bij high tea. Maak het volgens dit simpele recept, eet wanneer je wilt en verbeter de wereld met dit vegan recept.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200 gr fijne bulgur
  • 3 tomaten
  • ½ komkommer
  • 1 kleine ui
  • ½ krop ijsberg sla
  • 3 el tomatenpuree
  • 3-4 el olijfolie
  • Handvol peterselie
  • Sap van 1 citroen
  • Zout, peper, paprika- en komijnpoeder naar smaak

Bereiding

  1. Doe de bulgur in een hittebestendige schaal of pan.
  2. Giet kokend water erover tot de bulgur bedekt is en zet de deksel erop.
  3. Laat deze wellen en begin met de verdere bereiding.
  4. Snijd de ui, tomaten, komkommer en sla.
  5. Verwarm de olie in een koekenpan, fruit de ui, voeg paprikapoeder en tomatenpuree toe.
  6. Blijf roeren, giet een paar lepels water erover en maak een saus.
  7. Meng de saus met de bulgur, zout, peper en komijnpoeder en laat het mengsel afkoelen.
  8. Schep de gesneden tomaten, komkommer, sla en peterselie erdoor.
  9. Breng de kisir op smaak met citroensap.
    Eet lekker en geniet van de kleurrijke Turkse eetcultuur!

    Dit waren de recepten van onze vorige kookworkshop. Ga je zelf een veelzijdige vega wereld op bord halen of lijkt het je leuk om samen te koken? Laat het weten dan plannen we deze of soortgelijke workshop opnieuw. Volg Veelzijdig Vega op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe workshops. 

Veelzijdig Vega

Reageer gerust (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Alvast bedankt