Thaise gebakken rijst

Eten is alle zintuigen prikkelen, vinden ze in Thailand. Een plaatje op het bord wat aroma verspreidt, prachtig eruit ziet en smakelijk is. En als het Thaise gebakken rijst mag zijn, is iedere Thai er blij mee. Dit streetfood maken ze van aromatische Jasmijn rijst die net als basmati geurig en langkorrelig is. Het graangewas rijst is heilig in de Thaise cultuur, ze hebben een rijstgodin: Mao Phosop. Vele rijsttelers hebben een beeld van deze godin en ze aanbidden haar. Het aanbidden hoort bij hun cultuur, daarover gaan vele mythes. En elke mythe beschrijft dat rijst knoeien of weggooien de godin beledigen is.
Porties 4
Ingrediënten
- 250 gr jasmijnrijst
- 400 gr spitskool
- 200 gr sperziebonen
- 3-4 wortels
- Ui, knoflook en gember naar smaak
- Verse rode, gele, groene pepers
- Handvol koriander of andere groene kruiden
- 2-3 el wokolie
- Zout en limoensap
Instructies
- Kook de jasmijnrijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking of gebruik dit trucje. Schep er wat zout en kurkuma in tijdens het koken.
- Maak de groenten en kruiden schoon en hak ze in kleine stukjes.
- Roerbak de gehakte ui, knoflook en gember in wokolie. Voeg de fijngesneden boontjes, kool en wortels toe.
- Wok de groenten tot ze gaar en knapperig zijn, dat is afhankelijk van de snijdikte.
- Meng de gekookte rijst door de gewokte groenten en bak enkele minuten mee.
- Breng op smaak met limoensap en serveer de Thaise gebakken rijst met gesneden (chili)pepers.Let op: rijst verspillen is not done in Thailand.