Spekbonenschotel
Vervang spekschotel door spekbonenschotel en je helpt het klimaat een handje. Steeds vaker horen we op het journaal over bosbranden en extreme weersomstandigheden. Opwarming van de aarde door vleesproductie en transport van groente-fruit mag daarom minder. Door het eten van seizoengerichte groene eiwitten draag je bij aan een beter klimaat en je boost je gezondheid ook. Spekbonen ofwel blau hilde is een unieke eiwitrijke seizoensgroente die ook in je moestuin kan groeien. Deze bonen lijken op sperziebonen en zijn verkrijgbaar in de kleuren groen, geel, paars en bijna zwart. Kook ze volgens de juiste technieken, dan behouden ze hun kleur en de pure smaak zo veel mogelijk.
Ingrediënten
- 500 gr spekbonen
- 200 gr bospeen
- 1 el boter of ghee
- Zout, peper en garam masala
Instructies
- Maak beide groenten schoon, snijd ze in lange stukjes en schep ze in twee aparte pannen. Giet in iedere pan ½ kopje gekookt water, meng 1 el azijn erdoor en laat de groente op laag vuur stomen.
- De stoomtijd voor spekbonen is ongeveer 10 minuten en de bospeen 5 minuten nadat de damp over de groente hangt. Het is ook afhankelijk van soort wortelen, gebruik je andere soort wortelen dan stoom je ze ook 10 minuten.
- Je kunt de groente ook op een andere manier stomen of een kooktechniek voor meer vitaminebehoud gebruiken? Breng de groenten op smaak met zout, peper, garam masala of nootmuskaat en boter of ghee.