Rozemarijn: een kerstkruid

Waarom associëren we rozemarijn met Kerst?

Waarom associëren we rozemarijn met Kerst en gebruiken massaal rozemarijntakjes tijdens bakken en koken van feestgerechten? Maakt het kruid kerstgerechten bijzonder, brengt het geluk of zijn er andere beweringen? Veelzijdig Vega verdiepte in de geschiedenis van dit onmisbare kerstkruid. Lees hier alles over de betekenis, kracht en bijgeloof van rozemarijn: een kerstkruid.

Symbolische betekenis

De botanische naam van dit kruid is te danken aan het Latijnse woord rosmarinus, (ros betekent dauw) en (marinus betekent behorend tot de zee). Dat komt omdat deze plant allereerst langs de kust van Middellandse zeegebied groeide. Het is een vorstgevoelige groene heester en groeit het beste in warme gebieden.

Rozemarijn heeft een lange rijke geschiedenis net als de basilicum en munt. Bij veel Europeanen had dit feestkruid vroeger een symbolische betekenis en het stond voor vriendschap, liefde en geheugenversterking. Ze gebruikten rozemarijntakjes in bruidsboeketten en ook tijdens  geboorte- en andere rituelen. De Griekse studenten droegen rozemarijnkransen om hun hoofd tijdens het examen om hun brein te stimuleren.

Sierlijke geneeskrachtige bladeren

De naaldachtige sierlijke takjes van rozemarijn lijken op de dennenboomtakjes. Zowel rozemarijn als dennenboom zijn winterhard, aromatisch en natuurlijk geneesmiddel. De geurige takjes van beide groenblijvers hebben ontspannende en stressverlagende werking op ons lichaam en geest.

De essentiële olië uit deze natuurlijke geneesmiddelen beschermt onze longen, helpt tegen hoest, astma en geeft verlichting bij slijm. Artsen en therapeuten gebruiken ze eeuwen lang om allerlei ziekten te voorkomen en te bestrijden. In de moderne geneeskunde gebruiken ze ook die sierlijke geneeskrachtige bladeren om hoestdrankjes en medicijnen te maken.

Rozemarijn traditie

“Als je op de kerstavond de aangename rozemarijngeur ruikt, zou je het komende jaar gezond en gelukkig zijn”. Met deze gedachte legden ze op de kerstavond rozemarijntakjes op de vloer om de aangename geur te verspreiden. Zo begon de lange rozemarijn traditie in kerstkransen en andere versieringen.

Volgens een ander verhaal is rozemarijn een van de kruiden in de kribbe die het kindje Jezus heeft gewiegd. En tijdens de reis naar Egypte stopte de Heilige Familie om uit te rusten en Maria waste de kleren van het kindje Jezus. Ze legde zijn kleren op een rozemarijnstruik om in de zon te drogen. 

Een andere traditie beweert dat verbrande rozemarijn een krachtige zuiverende werking heeft. Rozemarijn: een kerstkruid is een van de oudste wieroken op de aarde. Het wordt al eeuwenlang verbrand in ziekenkamers om de lucht te zuiveren.

Medicinaal kerstkruid

Nog steeds is rozemarijn een populair kruid in vlees, vis, brood, aardappelen en veel andere gerechten. We gebruiken het om de lucht te zuiveren of onaangename geur van vlees of vis te temperen. In ieder geval is dit aromatische kerstkruid onmisbaar in onze keuken. Verwerk het in een groentegerecht of maak je gerecht feestelijk met een takje en geniet van de heerlijke aroma.

Ook vanwege de medicinale kracht blijft rozemarijn de aandacht trekken. Volgens verschillende onderzoeken beschermt dit medicinaal kerstkruid onze longen, helpt tegen hoest, astma en geeft verlichting bij slijm. Dit natuurlijke geneesmiddel heeft ook een kalmerend effect op onze maag en darmen.

Ervaar de kracht van geurige en geneeskrachtige feestkruid. Zuiver de lucht en voorkom ziekten met rozemarijn: een kerstkruid

Rozemarijn


Bronnen: the history of rosemary
encyclopedia.org/rosemary 
Rosemary christmas tree

4 thoughts on “Rozemarijn: een kerstkruid

  1. Wat interessant, ik had al eens gelezen dat rozemarijn lucht zuivert. En die takjes lijken inderdaad op dennentakjes. Rozemarijn geeft ook heerlijke aroma aan de gerechten en het is gezond.

    1. Dank voor je reactie Aida, Wat goed dat jij al veel wist over de rozemarijn. Het is een geurig antioxidant, sierlijke plant en het heeft rijke tradities.

Reageer gerust (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Alvast bedankt