Roti ofwel chapati

Voedzaam, verrukkelijk en veelzijdig vegetarisch koken staat centraal in de indrukwekkende Indiase keuken. Wat het voedzaam maakt, zijn de simpele natuurlijke en goedkope ingrediënten. Kijk eens naar volkoren- en meergranen meel wat barst van de goede voedingsstoffen. En dat is de basis van originele roti ofwel chapati die ze met vezelrijke linzen, bonen en groenten eten.

Je weet vast wel wat een roti is en het woord chapati heb je ook gehoord in de keuken van dit Zuid-Aziatische land. Wat betekent het eigenlijk en zijn er verschillen tussen deze twee? Speciaal voor jou heb ik een research gedaan ook al weet ik genoeg over deze platbroden. Want geboren en getogen in het oorspronkelijke roti en/of chapati-land weet ik deze twee te onderscheiden.

De betekenis van roti

Roti komt van het Sanskriet woord ‘rotika’ wat brood betekent. Het is een gistvrij platbrood, een basisvoedsel in India, Nepal, Pakistan, Sri Lanka en Caribische eilanden enzovoort. Je maakt het met fijngemalen volkoren of meergranen meel, water en weinig vet. Sommigen bakken die op een roti-pan en anderen in een kleioven: tandoor en noemen een tandoori-roti.

Wat is Chapati?

Deze naam is afgeleid van het Indiase woord ‘chapat’, klap. En zoals het woord zegt, klap je het deeg tussen twee handen om een traditionele chapati te maken. Daarna kun je het dun uitrollen met een deegroller en bakt altijd op een koekenpan die ze tawa noemen.

Sommigen roosteren dit platbrood aan beide kanten met een gezond vet net als paratha. En weer anderen voegen groenten en kruiden door het deeg of ze maken een gevuld platbrood met bijvoorbeeld spliterwten. En deze laatste is populair in de Zuid-Amerikaanse en Surinaamse keuken.

Roti versus chapati

– Beide zijn platbroden uit Indische subcontinent, je kunt ze met dezelfde ingrediënten maken en smullen met een lekkere dahl of groenteschotel naar keuze.

– Roti wordt chapati genoemd als deze met ander soort meel of smaakmakers erdoor gemaakt is. En het deeg lang gekneed en geklapt is tussen twee handen.

– Tijdens Britse bezetting in India werd chapati populair omdat deze op een wrap lijkt. En immigranten introduceerden deze naam naar andere werelddelen.  

– Chapati is dunner en groter, kan taaier en vettig zijn omdat deze meestal met olie gebakken is.

– Sommigen zeggen zomaar chapati in plaats van roti omdat dit Engelse woord tof klinkt.

Surinaams/Hindoestaans afhaalgerecht

Het platbrood roti ofwel chapati is inmiddels populair over de hele wereld. En veel Nederlanders kennen het afhaalgerecht niet anders dan de Surinaamse roti. In de Surinaamse keuken heeft het originele recept een andere twist gekregen. Zij maken grote rotivellen van zelfrijzend bloem met masalakip- en groente erbij.

Voor alle duidelijkheid Surinamers zijn hindoestanen, de inwoners van Hindoestaan en dat is India, het land van Hindoes. Tussen 1873-1916 emigreerden hun voorouders uit Brits-Indië naar Suriname(Nederlandse kolonie). Het platbrood roti hebben ze van huis uit meegekregen en gaven een eigen draai aan het officiële vegetarische gerecht.

Veelzijdige roti’s

Roti of chapatiGevarieerd koken is g(een) kunst en in de creatieve keuken van India weten ze er alles van. Hoe dit ronde platbrood gemaakt wordt, verschilt van regio tot regio. Een maakt tandoori-roti, ander phulka, gevulde paratha of voegt smaken en kleuren aan het deeg. En natuurlijk kun jij ook kleurrijke smaakvolle roti’s maken met granen naar keuze.

Hopelijk vind je dit blog over roti ofwel chapati verhelderend genoeg. Geef dit gistvrije platbrood een naam die jij leuk vindt en maak het met deze simpele recepten. Wees trots op jouw creativiteit en geniet van verrassend veelzijdig en fantastisch vegetarisch.

Bronnen:
wikipedia.org/roti
wikipedia.org/chapati

2 gedachten over “Roti ofwel chapati

    1. Beste Hans, Dank voor je bericht.
      De oorsprong van roti ligt in India, zoals je in mijn blog leest, komt ‘roti’ van het Sanskriet woord ‘rotika’. En Sanskriet is het oude Indiase taal.

Reageer gerust (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Alvast bedankt