Richt jezelf op licht

Richt jezelf op licht

Let your inner light shine and experience the divine”.

Licht is letterlijk en figuurlijk een verlichting en deze onmisbare energiebron associëren we met positiviteit. De negatieve gevoelens loslaten en jezelf focussen op heldere, goede en positieve dingen. Dat geeft een innerlijke verlichting die jou gezonder maakt en daarmee ervaar je het goddelijke. Deze associatie voor hoop, kennis en voorspoed is precies de boodschap die Diwali ons leert.

Lichtjesfeest: Diwali

Diwali of Deepavali is een hindoeïstisch herfstfeest van lichtjes. Het valt op de dag van de nieuwe maan, ieder jaar meestal in oktober of november. Altijd is het op de donkerste nacht om de duisternis te overwinnen met licht. Hindoes vieren dit feest om het licht te verwelkomen in hun leven wat een symbool is van goede op het kwade. Daarover gaan vele verhalen en de twee populairste lees je hier:

  • Vlak voor diwali verscheen (geïncarneerd) de prachtige godin Lakshmi op aarde. Deze stralende schoonheid verspreidde voorspoed in een gastvrij verlicht hutje waar ze de weg kon vinden op de donkerste nacht. Sindsdien ging iedereen zijn/haar huis verlichten om de zegeningen van godin Lakshmi te krijgen. En ongetwijfeld hopen op geluk en succes voor het komend jaar.
  • De behulpzame, hoopvolle en supergoede prins Rama uit het epos “Ramayana” zou de koning van het Hindoe koninkrijk worden. Uit jaloezie werd hij door demonen voor ballingschap naar het oerwoud gestuurd. Na 14 jaar toen hij naar zijn vaderland terugkeerde, werd de hele stad versierd met lichten. Iedereen feestte uitbundig want de god van het licht was eindelijk terug.

Dankbaar en gezegend

Oorspronkelijk was Diwali een feest in het landbouwsector omdat boeren blij waren met hun graanoogst. Al hun inspanningen en het harde werk werd beloond met overvloedige granen en gewassen. Vol trots toverden ze die oogsten om in gezonde maaltijden en met z’n allen gingen ze ervan genieten. Door het bereiken van hun doelen voelden zij zich dankbaar en gezegend.

          Oogst viering

Granen oogsten staat voor vruchtbaarheid, economische ontwikkeling en voorspoed. Dat vieren Indiërs met bloemen, rangoli (kleurpoeder versiering), feestelijke hapjes en geschenken. Ze offeren zoetigheden aan goden en smullen met de hele familie. Het geven/ontvangen van cadeautjes en lekkernijen is een belangrijk ritueel tijdens deze feestavond.

         Nieuw financieel jaar

Nieuwe oogst betekent een nieuw financieel jaar wat op diverse manieren gevierd wordt. Sommigen beginnen rond deze tijd met een nieuw bedrijf en anderen doen een grote aanschaf. Het is een perfecte gelegenheid om te investeren en een nieuwe/frisse start te maken. Het feest sluiten ze af met vuurwerk wat ook licht op donker en goed op kwaad vertegenwoordigt.

Innerlijke verlichting

Diwali is letterlijk en figuurlijk een tijd van verlichting en na te denken over onze gedachten en daden. Innerlijke verlichting of rust krijgen we alleen als we angst, jaloezie en pessimisme loslaten. Concentreren op het lichtje in onszelf door bijvoorbeeld te mediteren en dankbaar te zijn voor goede dingen. En natuurlijk met goede daden verrichten kun je letterlijk en figuurlijk je het goddelijke ervaren.

Overwin het goede op het kwade “Richt jezelf op licht”, is de kerngedachte die achter elk Diwali verhaal schuilt. Vernietig negatieve door het positieve te belichten want dat verzacht het hart en de ziel. Daarmee kom je dichter bij het goddelijke pad en je straalt het lichtje wat niemand kan dimmen. Richt jezelf op licht

Bronnen:
Learnreligions
Diwalifestival.org


Reageer gerust (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Alvast bedankt