Quiche- of taartbodem

Denk jij dat quiche- of taartbodem maken een gedoe is en gebruik je bladerdeegplakjes voor jouw groentetaartjes? Bladerdeeg is een prima taartbodem en dat gebruikte ik ook altijd totdat ik wist hoeveel calorieën erin zitten? Ruim 150 calorieën in één plakje bladerdeeg en de helft daarvan komt uit verzadigde vetten die slecht voor hart- bloedvaten zijn. Bladerdeeg is een deeg gemaakt van verschillende lagen boter met een hoog gehalte aan ongezonde vetten. De verzadigde vetten die daarin zitten, laten het slechte cholesterol in het bloed stijgen. Dus beperk die verzadigde vetten en gebruik zo min mogelijk kant en klaar taartdeeg. Maak je groentequiche extra gezond met eigengemaakte bodem. Een quiche- of taartbodem maken is heel simpel en daarvoor heb je geen vette boter nodig. In dit recept lees je stap voor stap hoe je een perfecte deeg en bodem maakt. Je kunt het deeg ook vegan of lactosevrij maken door een plantaardige kwark of yoghurt te gebruiken.
Ingrediënten
- 75 gr volkoren meel
- 75 gr tarwebloem + om uit te rollen
- 4 el olijfolie
- 150 gr magere kwark of Griekse yoghurt
- 2 tl bakpoeder
- ½ tl zeezout of roze Himalayazout
Instructies
- Meng het volkoren meel, het zout, bakpoeder en de tarwebloem door elkaar.
- Voeg geleidelijk de olie en kwark of yoghurt toe en maak een soepel deeg zonder water toe te voegen.
- Hoeveelheid kwark is afhankelijk van het soort meel. Natuurlijk kun je gewone kwark ook vervangen door vegan kwark of yoghurt.
- Bestrijk het deeg lichtjes met olie en laat het voor 1 uurtje in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Bestrooi een schone werkblad met bloem en rol het deeg uit tot de grote van een quichevorm en dikte van een bladerdeegplak.
- Leg een quichevorm op z’n kop, bestrijk deze met olie en leg het uitgerolde deeglapje erover. Druk het deeglapje zachtjes tegen de bakvorm en snijd aan de onderkant.
- Leg ze op dezelfde manier in een bakplaat en bak de quichebodem ongeveer 15 minuten.
- Laat de quichebodem afkoelen, haal deze voorzichtig uit en keer deze om.
- Vul de eigengemaakte quiche- of taartbodem met een gezonde groentevulling.