Punjabi curry
Stap deze herfst in de oorspronkelijke currywereld! Enig idee wat ik daarmee precies bedoel? Een romige curry maak je zonder room en daarvoor heb je geen kerriepoeder nodig. En die maakten ze allereerst in de meest vegetarisch-vriendelijke keuken van India. Tijdens de kolonisatie brachten Britten het concept naar Europa. Zij bedachten een makkelijk woord voor elke groenteschotel in saus en noemden een curry. Sindsdien is deze naam populair over de hele wereld in vele varianten. Maak zoals jij het lekker vindt en/of probeer het recept van romige Punjabi curry.
Porties 4
Ingrediënten
Ingrediënten voor curry
- 1 kopje kikkererwtenmeel
- 2 kopjes zure yoghurt
- 2 el olie + om pakora’s te frituren
- 1 tl fenegriekzaadjes
- 2 el kurkumapoeder
- 2-3 hele chilipepers
- Zout, peper en garam masala naar smaak
- +/- 750 ml water
Benodigdheden voor pakora’s
- ½ kopje kikkererwtenmeel
- 1 el yoghurt
- 1 ui
- Chilipeper, zout en garam masala naar smaak
- Snufje baksoda
- Frituurolie
Instructies
- Schenk de yoghurt in een grote kom, zeef het kikkererwtenmeel daarboven en roer tot een glad beslag.
- Voeg de kurkuma, het zout en peper toe. Giet er al roerend geleidelijk water in en roer alles tot een egaal mengsel.
- Zet een pan met stevige bodem op vuur en fruit de fenegriekzaadjes en hele chilipepers kort.
- Giet de kikkererwten-yoghurtmix erover en kook op laag vuur.
- Laat de curry onder af en toe roeren ongeveer 30 minuten pruttelen.
Maak intussen curry pakora’s
- Snipper de ui en meng de kikkererwtenmeel en yoghurt erdoor.
- Voeg de specerijen en baksoda met een scheut water toe en maak een luchtig beslag.
- Verwarm de frituur olie en schep telkens 1 kleine lepel van het beslag en frituur beide kanten lichtbruin.
- Meng de pakora’s door de curry en kook nog 5 minuten in gesloten pan op laag vuur.
- Breng het gerecht op smaak met garam masala en dien deze pakora's in originele Punjabi curry op met rijst en groenteschotel.