Pompoen: een superfood

Pompoen

Het mooie zomerweer is nu verleden tijd. De bomen verliezen hun kleurrijke blaadjes & het herfst- en pompoenseizoen is in volle gang. Overal zie je die schattige pompoenen in overvloed. Ze zijn herfst- en thanksgiving decoraties, Halloween symbolen en een goedkope superfood. En dit laatste zijn natuurlijk de eetbare versies die je in de supermarkt koopt en niet bij de bloemist.

Hoezo is die bolvormige oranje feestdecoratie een superfood en wat kun je doen met een pompoen? Pompoen en pompoenpitten beiden barsten van krachtige alfa- en beta caroteen: natuurlijke ontstekingsremmers. Deze en veel andere gezonde stoffen in pompoen hebben bewezen gezondheidsvoordelen. 

Lees waarom pompoen een superfood is en wat je kunt doen met die prachtige pompoen:

Vervang pijnstillers door pompoen

Veel antioxidanten in deze oranje held zijn verrassend goed voor je gezondheid. Al smullend kun je allerlei ontstekingen en ziekten remmen. De pillen en paracetamols onderdrukken de klachten tijdelijk, de antioxidanten in pompoen zijn zeer effectief en bestrijden vele vormen van kanker en hartziekten.

Vertraag veroudering

De knaloranje kleur in deze vruchtgroente komt door carotenoïde of betacaroteen wat in lichaam omgezet wordt in pro vitamine A. Deze vitamine beschermt & vernieuwt de huidcellen en vertraagt veroudering & rimpels. Daarnaast bevat pompoen grote hoeveelheid vitamine C en E die je op een natuurlijke manier mooi maken.

Verbeter je zicht

Betacaroteen in deze oogverblindende superfood heeft nog meer voordelen voor onze gezondheid. Het stofje voorkomt oogcellenschade, oogziekten en blindheid. Ja, je leest het goed, veel betacaroteen in deze knal oranje groente is ook voor een beter zicht. Redenen genoeg om veel te doen met die wonderlijke pompoen. 

Maak lekkere gerechten van pompoen

Denk je dat je deze harde, droge en moeilijk te snijden najaarsvruchtgroente liever niet koopt? Dat is onjuiste gedachte want het is mild voor je darmen, calorie-arm en zelfs een ideale babyvoeding. Deze veelzijdige herfstvruchtgroente past in een gezond dieet en houdt je knap en slank. Je kunt het verwerken in hartige en zoete gerechten.

Bescherm je lichaam tegen ontstekingen en ongemakken met superfood pompoen. Vind hieronder de links naar heerlijke pompoenrecepten:

Gevulde pompoen

Pompoencurry

Pompoenpuree

Pompoenquiche

Pompoensoep

Pompoenrosti

Pompoen Indian style

 

Bronnen: Happydiyhome.com  & researchgate

4 thoughts on “Pompoen: een superfood

  1. Wat een interessant artikel. Ik heb wel eens pompoensoep gegeten, maar heb er niet bij stil gestaan dat je ook pompoenpuree of pompoenkoekjes kunt maken. Ik lees dat deze groente heel gezond is, dus ik ga zeker een van deze recepten proberen.
    Naast de oranje pompoen zijn er pompoenen in andere kleuren en maten. Zijn die ook geschikt om te eten?

    1. Beste Caroline,

      Bedankt voor je reactie op Pompoen: een superfood! Pompoen is inderdaad erg veelzijdig. Van verschillende soorten pompoen kun je heerlijke hartige en zoete gerechten maken. En een biologische variant hoef je niet te schillen. Komende periode deel ik nog meer herfstrecepten met jullie. Geniet in de wereld van Veelzijdig Vega en hier lees je nog meer kookinspiraties.

Reageer gerust (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Alvast bedankt