Pompoen: een superfood

Pompoen

Het mooie zomerweer is nu verleden tijd. De bomen verliezen hun kleurrijke blaadjes & het herfst- en pompoenseizoen is in volle gang. Die schattige bolvormige vruchtgroente is de herfstdecoratie, Halloween symbool en een superfood: pompoen. En dat is natuurlijk de eetbare versie die in de supermarkt verkrijgbaar is en niet bij de bloemist.

Hoezo is die bolvormige oranje feestdecoratie een superfood en wat kun je doen met een pompoen? Dat komt door krachtige alfa- en beta caroteen, natuurlijke ontstekingsremmers in deze vruchtgroente. Deze en vele gezonde stoffen in die oranje held hebben bewezen gezondheidsvoordelen en daarom kun je pompoen een superfood noemen.

Lees wat je kunt doen met die prachtige pompoen en waarom.

Laat je pijnen verdwijnen

Vervang paracetamol door deze effectieve pijnstiller en laat al smullend je kwalen en pijnen verdwijnen. De pillen en paracetamols onderdrukken klachten tijdelijk, de antioxidanten in pompoen helpen beter. En dat is niet alles want ontelbare gezonde stoffen in die herfstheld bestrijden vele vormen van kanker en hartziekten. Eet deze superfood op verschillende manieren en word gezonder.

Vertraag veroudering

De knaloranje kleur in die vruchtgroente komt door carotenoïde of betacaroteen wat in het lichaam omgezet wordt in pro vitamine A. Deze vitamine beschermt & vernieuwt de huidcellen en vertraagt veroudering & rimpels. Daarnaast bevat deze superfood een grote hoeveelheid vitamine C en E die ons op een natuurlijke manier mooi maken.

Verbeter je zicht

Betacaroteen in deze oogverblindende superfood heeft nog meer voordelen voor onze gezondheid. Het stofje voorkomt oogcellenschade, oogziekten en blindheid. Ja, je leest het goed, veel betacaroteen in die knal oranje groente is ook voor een beter zicht. Redenen genoeg om veel te doen met die wonderlijke pompoen. 

Blijf slank en supergezond

Laat die darmvriendelijke en caloriearme najaarsvruchtgroente dus niet in de winkel liggen? En maak daarmee lekkere gerechten voor elk wat wils, de receptenlinks vindt je onderaan. Die veelzijdige herfstvruchtgroente past in een gezond dieet en houdt je slank en supergezond. En je kunt het verwerken in hartige en zoete gerechten.

Eet superfood: pompoen regelmatig en bescherm je lichaam tegen ontstekingen en pijnen. Hieronder staan de links naar heerlijke en gemakkelijke pompoenrecepten:

Pompoentaartjes

Pompoencurry

Gevulde pompoen

Pompoenquiche

 

Bron:  researchgate

4 thoughts on “Pompoen: een superfood

  1. Wat een interessant artikel. Ik heb wel eens pompoensoep gegeten, maar heb er niet bij stil gestaan dat je ook pompoenpuree of pompoenkoekjes kunt maken. Ik lees dat deze groente heel gezond is, dus ik ga zeker een van deze recepten proberen.
    Naast de oranje pompoen zijn er pompoenen in andere kleuren en maten. Zijn die ook geschikt om te eten?

    1. Beste Caroline,

      Bedankt voor je reactie op Pompoen: een superfood! Pompoen is inderdaad erg veelzijdig. Van verschillende soorten pompoen kun je heerlijke hartige en zoete gerechten maken. En een biologische variant hoef je niet te schillen. Komende periode deel ik nog meer herfstrecepten met jullie. Geniet in de wereld van Veelzijdig Vega en hier lees je nog meer kookinspiraties.

Reageer gerust (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Alvast bedankt