Pompoen: een superfood

Pompoen

Het mooie zomerweer is nu verleden tijd. De bomen verliezen hun kleurrijke blaadjes & het herfst- en pompoenseizoen is in volle gang. Die schattige pompoenen zijn overal in overvloed. Ze zijn herfst- en thanksgiving decoraties, Halloween symbolen en een goedkope superfood. En pompoen: een superfood is natuurlijk de eetbare versie die in de supermarkt verkrijgbaar is en niet bij de bloemist.

Hoezo is die bolvormige oranje feestdecoratie een superfood en wat kun je doen met een pompoen? Pompoen en pompoenpitten beiden barsten van krachtige alfa- en beta caroteen: natuurlijke ontstekingsremmers. Deze en veel andere gezonde stoffen in die oranje vruchtgroente hebben bewezen gezondheidsvoordelen. 

Lees waarom pompoen een superfood is en wat je kunt doen met die prachtige pompoen:

Effectieve pijnstiller

Veel antioxidanten in die oranje held zijn verrassend goed voor de gezondheid. Al smullend kun je allerlei ontstekingen en ziekten remmen. De pillen en paracetamols onderdrukken de klachten en pijnen tijdelijk. De antioxidanten in deze herfstheld zijn zeer effectief en bestrijden vele vormen van kanker en hartziekten. Vervang paracetamol door een pompoengerecht want het is een effectieve pijnstiller.

Vertraagt veroudering

De knaloranje kleur in die vruchtgroente komt door carotenoïde of betacaroteen wat in het lichaam omgezet wordt in pro vitamine A. Deze vitamine beschermt & vernieuwt de huidcellen en vertraagt veroudering & rimpels. Daarnaast bevat pompoen: een superfood grote hoeveelheid vitamine C en E die ons op een natuurlijke manier mooi maken.

Verbetert je zicht

Betacaroteen in deze oogverblindende superfood heeft nog meer voordelen voor onze gezondheid. Het stofje voorkomt oogcellenschade, oogziekten en blindheid. Ja, je leest het goed, veel betacaroteen in die knal oranje groente is ook voor een beter zicht. Redenen genoeg om veel te doen met die wonderlijke pompoen. 

Supergezonde superfood

Laat die darmvriendelijke en calori-arme najaarsvruchtgroente dus niet in de winkel liggen? En maak daarmee lekkere gerechten voor elk wat wils. Die veelzijdige herfstvruchtgroente past in een gezond dieet en houdt je knap en slank. Die supergezonde superfood kun je verwerken in hartige en zoete gerechten.

Eet vaker pompoen: een superfood en bescherm je lichaam tegen ontstekingen en pijnen. Vind hieronder de links naar heerlijke en gemakkelijke pompoenrecepten:

Gevulde pompoen

Pompoencurry

Pompoenpuree

Pompoenquiche

Pompoensoep

Pompoen rösti

Pompoen Indian style

 

Bronnen: Happydiyhome.com  & researchgate

4 thoughts on “Pompoen: een superfood

  1. Wat een interessant artikel. Ik heb wel eens pompoensoep gegeten, maar heb er niet bij stil gestaan dat je ook pompoenpuree of pompoenkoekjes kunt maken. Ik lees dat deze groente heel gezond is, dus ik ga zeker een van deze recepten proberen.
    Naast de oranje pompoen zijn er pompoenen in andere kleuren en maten. Zijn die ook geschikt om te eten?

    1. Beste Caroline,

      Bedankt voor je reactie op Pompoen: een superfood! Pompoen is inderdaad erg veelzijdig. Van verschillende soorten pompoen kun je heerlijke hartige en zoete gerechten maken. En een biologische variant hoef je niet te schillen. Komende periode deel ik nog meer herfstrecepten met jullie. Geniet in de wereld van Veelzijdig Vega en hier lees je nog meer kookinspiraties.

Reageer gerust (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Alvast bedankt