Het geheim achter peper
Elke dag strooien we peper in onze gerechten en het is een basis ingrediënt in elke keukenkast. Wat maakt deze specerij zo onmisbaar en wat is het geheim achter peper? Waarom gebruiken we de uitspraken “peperduur” & de “gepeperde rekening”?
Peper: een waardevolle specerij
Peper groeide allereerst alleen in India en het vervoeren over de zee was erg kostbaar. Het geheim achter peper is dat deze specerij in de middeleeuwen goud waard was. Dit wondermiddel met helende werking gebruikten ze voor de medische doeleinden en zelfs als betaalmiddel. Vandaar die uitspraken “peperduur” en “gepeperde rekening”.
Vier-seizoenenpeper
Peperkorrels noemen we ook vier-seizoenenpeper terwijl ze niets met seizoenen te maken hebben. De schattige witte, groene, zwarte en rode peperkorrels komen allemaal van dezelfde tropische klimplant.
Groen: De onrijpe besjes aan de tropische struik zijn eerst groen.
Zwart: Ze worden in de zon gedroogd en zo wordt het schilletje zwart.
Wit: De zwarte peper in water te weken en te laten gisten barst het schilletje los en zo ontstaat de witte peper. Het is een ingewikkeld proces en daarom is de witte peper duurder.
Rood: Rode peperkorrels zijn de rijpe besjes die eerst geel en dan rood worden.
Geneeskrachtige werking
Naast smaakmaker heeft deze specerij ook een geneeskrachtige werking. Het is een traditioneel medicijn wat in de volksgeneeskunde tegen vele ziekten wordt gebruikt. Daarom is de (zwarte) peper een onmisbaar ingrediënt in een unieke Ayurvedische kruidenmix garam masala. Het wondermiddel: peper kent de volgende gezondheidsvoordelen:
- werkt als antidepressiva;
- goed voor de spijsvertering;
- tegen griep en verkoudheid;
- verbetert het geheugen;
- ontgift je lever en verhoogt de weerstand;
- verlaagt een hoge bloeddruk;
- vermindert de kans op hart- en vaatziekten;
- helpt tegen gewrichtspijn, kiespijn & oorpijn;
- stimuleert de gezonde hersenfuncties;
- En het is een antikankermiddel in combinatie met kurkuma.
Nu weet je het geheim achter peper. Profiteer van de gezondheidsvoordelen van deze waardevolle specerij maar gebruik het met mate. Eén theelepel per dag is genoeg, strooi peper aan het einde van de bereiding en boost je gezondheid. Vermijd contact met de ogen om irritaties te voorkomen.