Elke dag strooien we peper in onze gerechten en het is een basis ingrediënt in elke keukenkast. Wat maakt deze specerij zo onmisbaar en waarom gebruiken we de uitspraken “peperduur” & de “gepeperde rekening”?

Peper: een waardevolle specerij

Peper groeide allereerst alleen in India en het vervoeren over de zee was erg kostbaar. In de middeleeuwen was deze specerij goud waard en een wondermiddel met helende werking. Vooral de zwarte peper gebruikten ze voor de medische doeleinden en zelfs als betaalmiddel. Vandaar die uitspraken “peperduur” en “gepeperde rekening”. Later produceerden andere tropische landen ook deze bijzondere specerij.

Vier-seizoenenpeper                            

Peperkorrels noemen we ook vier-seizoenenpeper terwijl ze niets met seizoenen te maken hebben. De schattige witte, groene, zwarte en rode peperkorrels komen allemaal van dezelfde tropische klimplant.

Groen:        De onrijpe besjes aan de tropische struik zijn eerst groen.

Zwart:         Ze worden in de zon gedroogd en zo wordt het schilletje zwart.  

Wit:             De zwarte peper in water te weken en te laten gisten barst het schilletje los en zo ontstaat de witte peper. Het is een ingewikkeld proces en daarom is de witte peper duurder.

Rood:          Rode peperkorrels zijn de rijpe besjes die eerst geel en dan rood worden.

Smaakversterker & geneeskrachtig

Naast smaakmaker heeft deze specerij ook een geneeskrachtige werking. Het is een traditioneel medicijn die in de volksgeneeskunde tegen vele ziekten wordt gebruikt. Daarom is de (zwarte) peper is een onmisbaar ingrediënt in een unieke Ayurvedische kruidenmix garam masala. Dit wondermiddel kent de volgende gezondheidsvoordelen:

  • werkt als antidepressiva;
  • goed voor de spijsvertering;
  • verbetert de geheugen;
  • reinigt je lichaam;
  • verlaagt je bloeddruk;
  • vermindert hart- en vaatziekten;
  • tegen gewrichtspijn, kiespijn & oorpijn;
  • tegen griep en verkoudheid;
  • stimuleert de gezonde hersenfuncties;
  • antikanker in combinatie met kurkuma.

Ondanks vele gezondheidsvoordelen kan de peper wat nadelen hebben bij overmatig gebruik. “Gebruik het met mate”, geldt natuurlijk voor alles. Één theelepel per dag is meer dan genoeg, strooi het aan het einde van de bereiding in je eten en gebruik deze specerij niet puur. Vermijd contact met de ogen om irritaties te voorkomen.

Leave a Comment