MOUSSAKA

Moussaka
5 van 1 stem

Is genieten in Griekenland dit jaar geen optie? Haal dan het verrukkelijke vakantiegevoel in eigen huis met Griekse moussaka. En hiervoor hoef je niet uren in de keuken te staan. Dit Veelzijdig Vega recept vergt minder tijd van je dan het traditionele recept. Maak je het volgens moderne kooktechnieken dan heb je ook minder pannen nodig om dit wereldgerecht op tafel te toveren. Als je niet vegetarisch eet dan gebruik je gewoon gehakt in plaats van vega versie. Proef Griekenland op je eigen terras.
Porties 4

Ingrediënten

  • 600 gr geschilde aardappelen
  • 1 grote aubergine
  • 400 gr tomatenblokjes
  • 200 gr vega rulgehakt
  • 1 ui en 2 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl kaneelpoeder
  • Oregano, zout en peper naar smaak
  • 2 tl olijfolie
  • 25 gr geraspte kaas

Voor romige witte saus

  • 150 ml melk
  • 2-3 el maïzena
  • 2-3 el roomkaas
  • Zout en peper

Instructies

  • Snijd de gewassen aardappelen en aubergine in plakken en dep ze droog met een schone doek.
  • Verwarm de (elektrische)gril op grilstand 3, bestrijk het bakpapier met olie en gril de plakken aardappelen.
    Aardappelen grillen
  • Gril de aubergineplakken ook zoals je op de afbeelding ziet. Ze hoeven maar kort gegrild omdat ze ook nog in de oven garen.
    Aubergine plakken grillen
  • Hak de ui en knoflook en fruit, voeg laurierblaadjes, kaneelpoeder en het rulgehakt toe. Roerbak het een paar minuten en meng tomatenblokjes. Mix 1 el maizena met 1/2 kopje water en voeg deze door de saus.
  • Zet het vuur uit en breng de saus op smaak met zout, peper en oregano. Verwarm de oven op 180 graden.
  • Meng voor de witte romige saus maïzena met melk. Verwarm de inhoud en voeg roomkaas toe. Breng deze saus ook op smaak met zout en peper.
  • Nu maak je laagjes net als bij een lasagne, dus eerst een laagje gehaktsaus dan plakken aubergine. Verdeel daarover weer saus en plakken aardappelen.
  • Eindig met de witte romige saus en bestrooi moussaka vega met geraspte kaas. Bak deze Griekse specialiteit ongeveer half uurtje in de oven en laat het smaken met een salade erbij.

2 thoughts on “MOUSSAKA

  1. 5 sterren
    Dit is een fijn recept en minder bewerkelijk dan de traditionele moussaka met bechamelsaus. Het maken van de bechamelsaus vind ik ingewikkeld. Gelukkig biedt https://www.veelzijdigvega.nl een goede variant. Goed te maken en ook erg lekker. We waanden ons tijdens het eten in Griekenland :)

    1. Beste Caroline,

      Hartelijk dank voor je reactie. Bijzonder om te lezen dat jullie in Griekenland waanden met deze moussaka. Het is ook vakantietijd, dus geniet lekker van wereldgerechten en haal de wereld op je bord met Veelzijdig Vega. Fijne zomervakantie!

Reageer gerust (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Recipe Rating




Alvast bedankt