3 kooktechnieken voor meer vitaminebehoud

Eat your greens to fit into your jeans. Groenten zijn gezond en die heeft ons lichaam we nodig om fit, mooi & slank te blijven, dat weten we allemaal. Hoe bereiden we die vitaminebommen zodat er meer vitamines behouden blijven? Gezond eten begint met de gezonde manier van bereiden. Lees hier 3 kooktechnieken voor meer vitaminebehoud en haal meer uit die vitamineboosters.

Stomen

StoommandjeStomen is een gezondste en eenvoudigste methode om eten te bereiden. Op die manier blijven de smaken, kleuren en voedingsstoffen behouden en je maaltijd ziet er ook aantrekkelijker uit. Daarnaast is het gestoomd voedsel makkelijk te verteren. Stomen kan in een stoomkoker of in een gewone pan met een stalen/hittebestendig stoommandje/vergiet.

Zo gebruik je een stoommandje

Breng in een middelgrote pan klein laagje water (tot 2 cm) aan de kook, leg het stoommandje of een vergiet met groente erin. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Groente kan op die manier met de damp garen. Ervaring leert hoe lang je elke groente kan stomen.

In het stoomvocht zitten veel nutriënten, gooi het niet weg en voeg deze toe aan een saus of jus.

Koken in weinig water

De tweede kooktechniek voor meer vitaminebehoud is: groenten op laag vuur koken in heel weinig water (1 kopje water voor +/- 500 gram ingrediënten). Doe de deksel op de pan en laat de groente langzaam gaar worden. Bij bladgroente gebruik je nog minder water en het waardevolle kookvocht verwerk je in een saus of jus.

Afblussen

Bij deze kookmethode roerbak je de groente korte tijd op hoog of middelmatig vuur. Voeg de specerijen toe en blus af met warm water, bouillon of wijn. Daarna laat je ze op laag vuur in gesloten pan garen. Deze techniek kun je gebruiken bij het maken van een soep, saus en curry.

Haal meer uit de vitamineboosters en profiteer van de gezonde stoffen. Stoom of kook ze kort volgens 3 kooktechnieken voor meer vitaminebehoud. Neem een kijkje op Veelzijdig Vega voor makkelijke recepten met meer gezonde kooktechnieken.


Gezond koken

Bron: www.theculinarypro.com

Reageer gerust (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Alvast bedankt