Kheer
Waarom is een koe heilig in India? Ongetwijfeld omdat dit moederfiguur ons vanouds al zuivere zuivel geeft. Geen offer of ceremonie in het land is compleet zonder haar melkproducten. Veel zoetigheden onder meer kheer maken ze daarvan om de goden aan te bidden. Kheer is een rijstpudding die ontzettend veel varianten kent. Natuurlijk kun je dit dessert ook van een zuivelvervanger maken. Maar het originele recept is met koeienmelk, die ook goed is voor elk. Proef pure India met dit simpele recept. En blijf de koe: het levende symbool van moeder aarde dankbaar.
Porties 4
Ingrediënten
- 500 ml volle melk
- 2 el rijst
- 3-4 el witte suiker
- 2-3 el Fijngehakte amandelen
- ¼ tl kardemompoeder, optioneel
Instructies
- Spoel de rijst een paar keer en week deze in klein laagje water voor een klein halfuurtje.
- Breng de melk aan de kook, voeg ingeweekte rijst toe en kook op laag vuur zonder deksel.
- Blijf regelmatig roeren en laat het koken tot de rijst zacht en papperig wordt.
- Meng de suiker en amandelen erdoor en garneer de kheer met extra gehakte amandelen.
- Bereid je voor op Diwali, offer die zoetigheid aan godin Laxmi, mediteer en serveer het dessert warm of koud.