Indiase roti
Geboren en getogen in India, weet ik precies hoe je echte Indiase roti maakt. Dit vezelrijke onderdeel van de Indiase thali is anders dan het Surinaamse roti-gerecht. Surinamers maken een kip-curry maaltijd van dit authentiek vegetarische gerecht.. Officieel is roti een puur platbrood gemaakt van volkoren of meergranen meel. In India en de landen er omheen eten ze dit gistvrije brood met groenteschotels en eiwitrijke dahl. In de loop der jaren kreeg dit platbrood vele variaties en hier lees je het oorspronkelijke rotirecept.
Ingrediënten
Voor 10 roti's
- 300 gram volkoren roti meel
- ± 200 ml lauw water (hoeveelheid water is afhankelijk van het soort meel)
- snufje zout
- Ghee, (geklaarde) boter om roti ’s te bestrijken
Instructies
- Doe het meel en snufje zout in een kom, voeg geleidelijk wat water toe. Maak een soepel deeg met de keukenmachine of kneed goed met de schone handen.
- Smeer een beetje ghee/boter op je handen, maak een bal van het deeg en laat het deeg ongeveer half uurtje in een gesloten bak rusten.
- Vorm 10 gelijkmatige ronde ballen van het deeg en rol ieder balletje met behulp van droge meel uit tot een plat rondje.
- Bak de roti op een droge (non stick) pannenkoek-pan. Als de roti aan één kant licht bruin is, draai je om. Na twee keer omdraaien, druk je zachtjes met een doek zodat er lucht in komt.
- Bestrijk de roti met ghee (geklaarde)boter of eet ze zonder extra vet met lekkere curry, groenteschotel en/of chutney.




