Indiase roti maaltijd

Indiase roti maaltijd

Wat een enthousiaste deelnemers hadden wij tijdens de kookworkshop van afgelopen zondag. Bij Dille en Kamille in Amersfoort maakten we samen een “Indiase roti maaltijd”. Geïnteresseerd en aandachtig keken ze hoe het in z’n werk gaat. Al gauw maakten ze het deeg en deden de resterende voorbereidingen.

Als de één met het kneden van deeg bezig was, begon de ander met groente snijden. Ze bakten het basis platbrood van India en ik gaf ze tips om er luxere varianten van te maken. Ook hebben ze snel palak dahl en raita op tafel getoverd. In korte tijd was van alles klaar en met z’n tienen hadden we veel plezier. Wat waren de deelnemers toch dankbaar!

Was jij er niet bij en ben je benieuwd hoe simpel het is om een deze exotische maaltijd te maken? Of heb je altijd gedacht dat dit platbrood een Surinaams kipgerecht is? Lees dan verder en maak kennis met traditionele Indiase gerechten.

Wat is een roti?

Dit gistvrije rond brood is oorspronkelijk een vegetarisch basisvoedsel van India, Pakistan, en Sri-Lanka. Deze traditionele roti maken ze van fijngemalen volkoren of meergranen meel. In Zuid-Amerika/Suriname kennen ze een andere variant van dit gerecht. En via Suriname is het gerecht in Nederland populair geworden.

Surinamers zijn Hindoestanen, de inwoners van Hindoestaan en dat is India. Tussen 1873 en 1916 emigreerde hun voorouders uit India naar Suriname (Nederlandse kolonie). De naam van dit gerecht kregen ze van huis uit mee en maakten het op een manier die zijn leuk vinden. Zij gaven een eigen twist aan het klassieke gerecht.

Evenwichtig eten

Geboren en getogen in India, weet ik precies hoe je lekker evenwichtig eten van dit Aziatische land maakt. Indiase wetenschap van het leven zegt, “Breng jouw lijf in balans met voeding en je hebt geen medicijnen nodig”. Dat houdt in dat je alle macro en micronutriënten uit voeding binnenkrijgt.

Eet jij een klassieke roti maaltijd van India dan eet je al evenwichtig. De volkoren granen in combinatie met linzen zijn rijk aan eiwitten. Dus het volkoren platbrood eten met dahl, groenteschotel, raita en eventuele smaakmakers. Hier vind de recepten:

Het recept van basis roti Indiase roti

Ingrediënten (4 pers.)

  • 300 gram volkoren/meergranen rotimeel
  • ± 200 ml lauw water (hoeveelheid water is afhankelijk van het soort meel)
  • snufje zout
  • Ghee, (geklaarde)boter om te bestrijken

Instructie

  1. Doe het meel en snufje zout in een kom, voeg geleidelijk wat water toe. Maak een soepel deeg met de keukenmachine of kneed goed met de schone handen.
  2. Smeer een beetje ghee/boter op je handen, maak een bal van het deeg en laat het deeg ongeveer half uurtje in een gesloten bak rusten.
  3. Vorm 10 gelijkmatige ronde ballen van het deeg en rol ieder balletje met behulp van droge meel uit tot een plat rondje.
  4. Bak de roti op een droge (non stick) pannenkoek-pan. Als die aan één kant licht bruin is, draai je om. Na twee keer omdraaien, druk je zachtjes met een doek zodat er lucht in komt.
  5. Bestrijk de roti met ghee (geklaarde)boter of eet ze zonder extra vet met groenteschotel en/of chutney.

Palak dahlPalak dahl

Palak en dahl beide zijn Indiase woorden. Palak betekent spinazie en dahl is een populair wereldgerecht. Deze ijzersterke groen gele combinatie met volkoren roti maakt de maaltijd compleet. Daarmee krijg je behalve alle nutriënten ook vezels binnen die nodig zijn voor een goede stoelgang.

Lees het recept van palak dahl en kijk hoe simpel het is om te genieten van de wereldse specialiteit. 

Natuurlijk kun jij een andere linzen- en groenteschotel/salade erbij eten. Breng het wel op smaak met gezonde vet en geneeskrachtige specerijenmix garam masala. En de maaltijd maak je compleet met yoghurt of raita erbij. Deze laatste is een yoghurtsaus die een kalmerende werking op onze spijsvertering heeft.

Een raita kun je maken van bijvoorbeeld groentepuree met verse kruiden/specerijen. Meng bijvoorbeeld gestoomde en gepureerde/geraspte pompoen of bieten door yoghurt naar keuze. Of maak een simpele raita met geraspte komkommer en kruiden erdoor.

Indiase roti maaltijdEen verrukkelijke Indiase roti maaltijd maken is geen kunst en dat kun jij ook. Laat je inspireren door vele Veelzijdig Vega recepten, duik de Indiase keuken in. Breng jouw lichaam op een simpele manier in balans en geef ziekten geen kans.

Gezonde groet, Sangeeta

Reageer gerust (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Alvast bedankt