Indiaas ontbijtgerecht

“Wat voor soort paratha zal ik vandaag maken?” was de vraag die mijn moeder elke ochtend stelde. Want met liefde gemaakte goedgevulde roti was een van de voedzaamste ontbijt opties. En veel Punjabi gezinnen zoals wij aten bijna elke ochtend dit Indiaas ontbijtgerecht. Gemaakt van volkorenmeel, seizoensgewassen en gezond vet was dit perfect om schooldag vol te houden. Met room of curd erbij werd het calcium- en eiwitrijker en soms voegde zij er paneer toe. Hier is het recept van alle zintuigenprikkelende paratha zoals mijn lieve moeder maakte.
Ingrediënten
Voor 5-6 paratha's
- 200 gr volkoren of tarwe meel
- ±125 ml lauw water, hoeveelheid water afhankelijk van het soort meel
- 2-3 wortels
- 100 gr paneer of andere kaas
- Handvol koriander of ander groen kruid
- Zout en peper
- Olie of ghee om paratha te bestrijken
Instructies
- Maak een soepel rotideeg zoals in dit recept staat, dek af en laat het een half uurtje rusten.
- Schrap, was en rasp de wortels, knijp het vocht eruit.
- Verkruimel de paneer of neem geraspte kaas en meng door de wortelrasp.
- Meng groene kruiden, zout en peper erdoorheen en de vulling is klaar.
- Maak 5-6 balletjes van het deeg. Bestrooi een schone werkplek met wat droog meel en rol één balletje klein beetje met de deegroller.
- Schep 1 eetlepel vulling in het midden en vouw het dicht.
- Rol het gevulde bolletje met behulp van het droge meel uit tot een format van 12-15 diameter.
- Bak deze gevulde roti op een platte koekenpan en bestrijk met olie of ghee en verwarm nog eens.
- Ga zo door met andere paratha’s en serveer ze warm met yoghurt, pickles of chutney en salade naar keuze.
Notities
Lijkt het je moeilijk om dit Indiaas ontbijtgerecht zelf te maken? Vraag een workshop aan op onze mooie locatie of bij jou en prikkel al je zintuigen.