Indiaas koken in oranje sferen
Na de 4 succesvolle kookworkshops in Amersfoort creëerden wij oranje sferen. Ter ere van Koningsdag kreeg onze workshop van 21 april die prachtige tinten en wel op z’n Indiaas. Het was samen gezond koken en smullen in de prachtige keuken van Grando Amersfoort. Daarnaast droegen wij bij aan een betere wereld tijdens de workshop “Indiaas koken in oranje sferen”.
Gerechten en reacties
Met de enthousiaste deelnemers maakten wij traditionele roti, oranje dahl en salade. Verbaasd keken ze dat de fleurige salade niet alleen een rauwkost was. Het was namelijk een groenteschotel die je zowel warm als koud kan eten. Sommigen bereidden oranje gerechten anderen maakten het deeg, rolden uit en bakten roti’s.
Zelfs een meisje van 8 jaar die met haar moeder meekwam, leerde het snel en bakte eigen roti. Haar moeder zou thuis vaker Indiase sferen gaan creëren. Zij zei dat het kneden van deeg enz. is goed voor het motoriek en het is gezond genieten. Iedereen genoot van de geuren en kleuren van de indrukwekkende India en de reactie waren:
- zo lekker koken met weinig ingrediënten
- goede kleuren- en smakencombinaties
- wat ruikt het hier toch zo heerlijk
- ‘ik kende alleen de Surinaamse roti’
- leuk om zelf lekkere Indiase roti te maken
- gezellige sfeer in de keukenshowroom
Kon jij op 21 april niet meedoen? Geen reden om te treuren want in dit blog lees je onze persoonlijke recepten.
Indiase roti
Oorspronkelijk is roti een ongezuurd platbrood gemaakt van volkoren of meergranen meel. In India en de landen er omheen eten ze dit gistvrije brood met eiwitrijke dahl en groenteschotels. In de loop der jaren kreeg dit ronde brood vele variaties. En hier lees je het recept van de echte Indiase roti.
Ingrediënten (4 pers.)
- 300 gram volkoren/meergranen rotimeel
- ± 200 ml lauw water (hoeveelheid water is afhankelijk van het soort meel)
- snufje zout
- Ghee, (geklaarde)boter om te bestrijken
Instructies
- Doe het meel en snufje zout in een kom, voeg geleidelijk water toe. Maak een soepel deeg met de keukenmachine of kneed goed met de schone handen.
- Smeer een beetje ghee/boter op je handen en maak een bal van het deeg. Laat het deeg ongeveer half uurtje in een gesloten bak rusten.
- Vorm 10 gelijkmatige ronde ballen van het deeg en rol ieder balletje met behulp van droge meel uit tot een plat rondje.
- Bak de roti op een droge (non stick) pannenkoek-pan. Als die aan één kant licht bruin is, draai je om. Na twee keer omdraaien, druk je zachtjes met een doek zodat er lucht in komt.
- Bestrijk de Indiase roti met ghee (geklaarde)boter of eet ze zonder extra vet met groenteschotel en/of chutney.
Paprikasalade
Wist jij dat je maagklachten kunt krijgen als je rauwe paprika eet? En ons lichaam neemt de kleurrijke antioxidanten beter op als ze gekookt zijn. Eet deze vruchtgroente daarom niet rauw. Maak daarvan lekkere paprikasalade volgens dit makkelijke recept.
Dahl is het Indiase woord voor linzen en de naam van het populaire wereldgerecht. Het is dus een ingrediënt en een gerecht wat vele varianten kent. Rode gespleten linzen hebben de kortste kooktijd en ze barsten van de gezonde stoffen. Lees hoe je daarmee oogverblindende oranje dahl maakt?
Ingrediënten (4 pers.)
- 200 gr gedroogde rode linzen
- 1 ui, 2 teentjes knoflook en gember naar smaak
- 3-4 gepureerde rode tomaten
- 2 el ghee of olie
- 1 tl komijnzaadjes
- 1-2 laurierblaadjes
- 1 tl kurkuma
- 1 tl garam masala
- Peper naar smaak
Instructies
- Was de linzen en week ze in ruim water voor een half uurtje.
- Pel en snipper de ui, knoflook en gember.
- Verwarm de ghee in een koekenpan, fruit de komijnzaadjes, laurierblaadjes en uienmengsel.
- Voeg het kurkumapoeder en gepureerde tomaten toe. Fruit 2-3 minuten en voeg de gespoelde linzen toe.
- Giet een paar kopjes heet water erover, zet de deksel op de pan en laat ze zachtjes gaar worden.
- Kijk na 10 minuten of de linzen al gaar zijn.
- Breng de oranje dahl op smaak met garam masala en peper.
- Serveer ze met roti en verfrissende salade.
De bovenstaande drie gerechten maakten wij tijdens de workshop “Indiaas koken in oranje sferen”. En jij krijgt ze gratis. Duik gauw de Indiase keuken in en creëer gezonde sferen. Wil je liever samen in een groepje koken of zien hoe het gaat? Neem contact op met ons en we plannen een nieuwe workshop speciaal voor jou.