Idli

Gestoomd eten is een van de gezondste kooktechnieken, dat weten veelzijdige Indiërs als geen ander. Door de culturele verschillen in dit land heeft elke windstreek zijn eigen specialiteiten. Een populair ontbijtgerecht in het zuiden van dit land is hartig gestoomd cakeje: idli. Dit licht verteerbare cake is tegenwoordig geliefd in heel India en veel andere landen. Het smaakt heerlijk met eiwit- en ijzerrijke linzen of een chutney. Proef Zuid-India op je bord.

Ingrediënten

  • 100 ml Griekse yoghurt
  • 100 gr griesmeel
  • 1 el zwarte mosterdzaadjes
  • 1 tl zout
  • ½ tl baksoda
  • 1 tl citroensap
  • ½ el olie
  • 1-2 el wortelrasp
  • ½ el groene kruiden

Instructies

  • Schep 100 ml yoghurt in een grote kom, voeg 1 tl zout en 100 gram griesmeel toe. Roer het glad en laat het in een gesloten schaal voor een half uurtjes staan.
  • Giet er al roerend ½ kopjes water in en maak er een klontenvrije beslag van. Voeg de mosterdzaadjes, de olie, wortelrasp en groene kruiden erdoor.
  • Verwarm 1 glas water in een grote pan om de idli’s te stomen.
  • Meng als laatste het citroensap en baksoda door het beslag en doe het beslag in idli of muffinvormen (vormen die ook in de pan passen).
    Idli vormen
  • Stoom de idli’s 12-15 minuten in een gesloten pan. (Let op: de deksel van de pan moet helemaal sluiten zodat er geen stoom kan ontsnappen). Ervaring leert hoe je de beste idli’s maakt.
  • Eet de idli’s warm of koud met een saus of linzen naar keuze.

2 Thoughts to “Idli”

  1. Rashida

    Heerlijk en super makkelijk. Warm is het super lekker om te eten. Ik raad het jullie zeker aan!

    1. Sangeeta

      Hoi Rashida, Wat leuk dat je idli’s hebt gemaakt. Fijn om te horen dat ze heerlijk smaken en super makkelijk te maken zijn. Bedankt en groetjes, Sangeeta

Leave a Comment

Recipe Rating