Hoezo voedingsvezels en planten?
“Eet jij minimaal 30 verschillende planten per week”, vroeg ik laatst mijn goede vriendin. Natuurlijk niet, wie eet elke week zoveel planten, zei ze. Wat van planten afkomt, zoals groente, fruit, kruiden, peulvruchten enzovoort, bedoel ik. En iemand met een gezond dieet zet veel meer planten op zijn menu. Veelzijdig plantaardig eten boost onze darmen want daar zitten voedingsvezels in.
Hoezo voedingsvezels en planten goed zijn voor ons, vertel ik je in dit blog.
Wat zijn voedingsvezels precies?
Het zijn de eetbare delen van planten zoals groene bladgroenten, stengels, knollen, vruchten enzovoort. Ze heten ook onverteerbare complexe koolhydraten die het lichaam niet opneemt. Ons lichaam kan ze moeilijk afbreken waardoor het langer duurt voordat onze maag leeg is.
Waar zitten die complexe koolhydraten in?
Behalve in groente & fruit zitten ze in granen, peulvruchten, kruiden, zaden en noten. In 100 gram gekookte bonen of linzen zitten meer vezels in dan 2 sneetjes volkorenbrood. Dat is ongeveer 8 gram en elke dag hebben wij 30 tot 40 gram voedingsvezels nodig.
Hoe krijg je genoeg vezels binnen?
Door zoveel mogelijk te eten wat in de moestuinen en op het land groeit. En krijg meer ervan binnen door bijvoorbeeld aardappelen en veel groenten met schil te koken. Was en boen de ze in plaats van te schillen want de schilletjes zijn vezelrijk.
Eet elke dag andere groente, fruit en varieer ook met verschillende granen. Lunch bijvoorbeeld van zo’n vullende salade en geniet van een groentecurry met rijst of roti als diner. Dan krijg je in één dag al aan meer dan 20 verschillende planten binnen die vezelrijk zijn.
Wat doen die voedingsvezels?
De vezels zorgen ervoor dat onze darmen goed functioneren en gezonde darmen houden ons gezond. “Alle ziekten beginnen in de darmen”, zei de Griekse dokter-god Hippocrates duizenden jaren geleden al. Door dit spijsverteringskanaal goed te voeden, voelen we ons vitaal en we hebben minder kans op ziekten.
Wat gebeurt er als je minder planten eet?
Krijg jij minder plantaardig eten binnen dan heb je last van prikkelbare darmsyndroom, PDS. De spijsvertering werkt niet goed, het gevolg: een opgeblazen gevoel en buikpijn. Ook de bloedsuiker stijgt en de cholesterol wordt in het bloed opgenomen.
Met allerlei gezondheidsklachten ga je dan naar de dokter die sterk bewerkte vezelsupplementen voorschrijft. Dan neem jij onnodig tabletjes en capsules die darmflora verstoren en andere bijwerkingen hebben.
Zijn donkerbruine broden en crackers gezondste?
Lees jij ook op veel verpakkingen “vezelrijk”? Het is van de laatste jaren omdat veel voeding van deze tijd sterk bewerkt is. In veel broden zit vezelarm wit meel in en niet elk donkerbruin brood is vezelrijk. Soms is het gekleurd met gebrand mout, lees daarom de ingrediënten goed voordat je ze koopt.
Hoe goed helpen de voedingsclaims?
Is “VEZELRIJK” op de verpakking een gezonde keuze of marketingtruc? Het is in ieder geval duurkoop en de inhoud is te bewerkt. Laat je daarom niet misleiden door allerlei voedingsclaims. Maak bewuste keuze door pure producten in jouw boodschappenwagen te leggen. En daarmee kun je veelzijdig genieten en zelfs snelle Italië op bord halen.
Tot slot vezelrijk eten begint met puur wat ook eens dier- en milieuvriendelijk is. In ieder geval 30 of meer verschillende planten per week te smullen. Dat is je gezondheid boosten met de pure producten van moeder aarde. En wat goed dat jij dieren laat in hun waarde.
Bronnen:
Veelzijdig Vega
Maag Lever Darm Stichting