HOE OVERLEEF IK ZONDER VLEES ?

Hoe overleef ik zonder vlees

Ben al jaren gewend om vlees te eten? Wil je ineens kiezen voor een vegetarisch voedingspatroon om dierleed te besparen of wil je bijdragen aan een beter milieu? En weet je niet hoe je gezond en fit kunt blijven met vegetarisch eten.  Denk je steeds oh mijn god “hoe overleef ik zonder vlees”?

Dan wil ik je laten weten dat een vega voedingspatroon zelfs beter is voor je gezondheid en het geeft je een energieboost. Integendeel vlees is schadelijk, het leidt tot vele welvaartsziekten en het verteert moeizaam. Het darmkanaal van een menselijk lichaam is niet geschikt om vlees te verteren. 

Eet je graag een lekkere burger of schnitzel, daarvoor zijn er ook veel alternatieven in de supermarkt. Kijk eens op de vega-afdeling in een supermarkt en je gelooft je ogen niet. Waarom zou je een vetgemeste dier van de vee-industrie eten als er toch zoveel keus is? Vegetarisch eten is trendy, geeft je meer energie en het houdt je vitaal.

Een veelzijdige vegetarische maaltijd bevat alles wat je nodig hebt om gezond en fit te blijven. Daarbij kun je denken aan de onderstaande voedselgroepen.

Groente en fruit

Kleurrijke etenswaren op je bord zien er prachtig uit. Daarnaast barsten ze van vitamines en mineralen. Donkergroene bladgroenten, bieten, pompoen, zoete aardappelen en broccoli zijn een bron van ijzer en vitamines. Er zit ook genoeg ijzer in abrikozen, perziken, pruimen, zwarte bessen, dadels, vijgen, rozijnen en appelstroop.

Volkoren granen

Volkoren pasta, bruinbrood, roggebrood en bulgur zijn vezelrijk. Eet je liever glutenvrije granen probeer dan haver, gierst, quinoa, mais en zilvervlies rijst. Al deze granen zijn rijk aan waardevolle voedingsstoffen die een positief effect op je darmen hebben. Complexe koolhydraten in volkoren granen verminderen risico op veel ziekten.

Peulvruchten

Sperziebonen, snijbonen, tuinbonen, erwten, pinda’s, linzen, bruine en witte bonen zijn rijk aan gezonde vetten en eiwitten. Deze kleurrijke wonderzaden zijn niet alleen goed voor ons en ook voor het milieu want ze hebben heel weinig bestrijdingsmiddelen nodig. Ze zijn sporters vriendelijk en een grote energieleverancier. 100 gram vlees kun je vervangen door 75 gram peulvruchten.

Zuivel en eieren

Melkproducten en eieren hebben ook een gunstig effect op je gezondheid. Er zit vitamine B12 in, die je lichaam nodig heeft. Volgens de Gezondheidsraad heeft een volwassene 2,8 mg B12 per dag nodig. Als je elke dag 1 beker halfvolle melk, 1 schaaltje yoghurt en 1 ei of een vegaburger/schnitzel neemt, zit je aan die hoeveelheid. Eet je geen ei, dan kun je bijvoorbeeld nog 1 beker melk of 2 plakken kaas eten.

Noten, zaden en pitten

Onverzadigde vetzuren verlagen je cholesterol en verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. Die omega 3 vetten zitten vooral in plant-based voeding zoals noten, zaden, en peulvruchten. Een handjevol (25 gr) van deze schatten per dag is genoeg voor je aanbevolen hoeveelheid.

Kant en klare vleesvervangers

Eet je liever geen peulvruchten of noten dan kun je kiezen voor kant en klare vleesvervangers. Tegenwoordig vind je grote variatie aan vegetarische schnitzels, burgers en sojaproducten in veel supermarkten. Deze vega producten smaken lekker en bevatten eiwitten, vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft.

Ben je na het lezen van dit artikel nog niet overtuigd? Lukt het niet om vegetarisch te eten dan kun je de vega schijf van vijf downloaden op de website van de Vegetariërsbond. De verrukkelijke vega recepten vind je natuurlijk op dit blog.

Reageer gerust (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Alvast bedankt