Hoe overleef ik zonder vlees?

Hoe overleef ik zonder vlees

Ben jij gewend om vlees te eten en wil je kiezen voor een vegetarisch voedingspatroon? Wat een geweldige gedachte! Of je nou dierenleed wil besparen, bijdragen aan een beter milieu of eigen gezondheid wil boosten. Het is in ieder geval een goede keuze. En vind je het moeilijk om te kiezen uit vele gezonde vegetarische producten? “Hoe overleef ik zonder vlees?”, is jouw vraag en het antwoord is heel simpel.

Veelzijdig vegetarisch eten houdt je supergezond en maakt op een natuurlijke manier mooier. Deze trendy eetstijl is voordelig en daarmee houd je virussen op afstand zonder medicijnen te nemen. Een vleesrijke maaltijd is zelfs schadelijk, verteert moeizaam en leidt tot welvaartsziekten.

En vandaag de dag zijn er genoeg opties om een volwaardige maaltijd zonder vlees samen te stellen. Je hoeft echt geen vetgemest dier van de vee-industrie te eten als er toch zoveel keus is. Maak op een simpele manier een switch naar vegetarisch dieet en boost jouw gezondheid.

Alles wat jij voor een goede gezondheid nodig hebt, lees je hieronder.

Groente en fruit

Kleurrijke etenswaren op het bord zien er prachtig uit. Daarnaast barsten ze van vitamines en mineralen. Donkergroene bladgroenten, bieten, pompoen, zoete aardappelen en broccoli zijn een bron van ijzer en vitamines. Er zit ook genoeg ijzer in abrikozen, perziken, pruimen, zwarte bessen, dadels, vijgen, rozijnen en appelstroop.

Volkoren granen

Volkoren pasta, bruinbrood, roggebrood en bulgur zijn vezelrijk. Eet je liever glutenvrije granen, probeer dan haver, gierst, quinoa, mais en zilvervlies rijst. Al deze granen zijn rijk aan waardevolle voedingsstoffen die een positief effect op darmen hebben. Complexe koolhydraten in volkoren granen verminderen risico op veel ziekten.

Peulvruchten

Sperziebonen, snijbonen, tuinbonen, erwten, pinda’s, linzen, bruine en witte bonen zijn rijk aan gezonde vetten en eiwitten. Deze kleurrijke wonderzaden zijn niet alleen goed voor ons en ook voor het milieu want ze hebben heel weinig bestrijdingsmiddelen nodig. Ze zijn sporters-vriendelijk en een grote energieleverancier. 100 gram vlees kun je vervangen door 75 gram peulvruchten.

Zuivel en eieren

Melkproducten en eieren hebben ook een gunstig effect op de gezondheid. Er zit vitamine B12 in, die het lichaam nodig heeft. Volgens de Gezondheidsraad heeft een volwassene 2,8 mg B12 per dag nodig. Als je per dag gemiddeld 1 beker halfvolle melk, 1 schaaltje yoghurt en 1 ei of een schaal peulvruchten neemt, zit je aan die hoeveelheid. Eet je geen ei, dan kun je bijvoorbeeld nog 1 beker melk of 2 plakken kaas eten.

Noten, zaden en pitten

Onverzadigde vetzuren verlagen je cholesterol en verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. Die omega 3 vetten zitten vooral in plant-based voeding zoals noten, zaden en peulvruchten. Een handjevol (25 gr) van deze schatten per dag is genoeg voor de aanbevolen hoeveelheid.

Kant en klare vleesvervangers

Eet je liever geen peulvruchten of noten dan kun je kiezen voor vleesvervangers. Tegenwoordig is er een grote variatie aan vegetarische schnitzels, burgers en sojaproducten in supermarkten. Die zijn verrijkt met eiwitten, vitamines en mineralen die ons lichaam nodig heeft. Die kant en klaar burgers zijn wel sterk bewerkt. Je kunt ze ook zelf maken met een simpel recept en er een eigen draai aan geven.

Heb je twijfels over een vegetarische start maken en denk je nog steeds “Hoe overleef ik zonder vlees?”. Neem dan contact op met mij. Als coach alternatieve voeding geef ik antwoord op al jouw vragen. En de verrukkelijke vegetarische recepten vind je natuurlijk op dit blog.

2 gedachten over “Hoe overleef ik zonder vlees?

  1. Hallo Sangeeta,

    Hoewel ik snap dat sommige mensen bewust vegetariër willen zijn maar denk ik dat het ook met minder vlees kan.. Over verantwoord en gezond eten raak je nooit uitgepraat.
    Ik eet liever een klein stukje vlees omdat ik weet waar het vandaan komt. Zelf koop ik graag direct vlees bij de boer.
    Bij http://www.vleeskopenbijdeboer.nl koop je een vleespakket wat apart is verpakt en bevroren thuis wordt bezorgt.
    Nu doen ik dat al een tijdje en draag de lokale boer een warm hart toe. Daarnaast vindt ik het belangrijk dat veel meer mensen dat zouden moeten doen. Wat is jou mening?

    Met vriendelijke groet,
    Hanna

    1. Beste Hanna,

      Bedankt voor je reactie op “Hoe overleef ik zonder vlees”. Heel fijn dat je bewuste keuzes maakt en vlees koopt bij de boer. Op die manier eet je in ieder geval geen vetgemest dier van de vee-industrie.
      Je vraagt mijn mening en ik zou toch kiezen voor vegetarisch eten want daarmee verminder je ook kans op ziekten. Vlees is niet nodig en vegetarisch eten bevordert je gezondheid. En vlees eten is niet meer van deze tijd. De lokale boer kun je helpen met vegetarische ingrediënten bij hem te kopen. Kook en eet lekker gezond!

Reageer gerust (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Alvast bedankt