Hartige oliebollen

Wie zegt dat snacks slecht zijn voor de lijn? Teveel van alles is slecht en af en toe mag je zeker genieten van een gefrituurd snackje. En hapjes gebakken in niet-oververhitte olie zijn gezonder dan braadvet snacks. De onverzadigde vetzuren in olie heeft je lichaam nodig om zich tegen het koude weer te beschermen. Dit is ook één van de redenen dat de oliebollen een winterse lekkernij zijn tijdens oud- en nieuw in Nederland. Hou je niet van zoete oliebollen dan maak je toch deze heilzame hartige oliebollen?
Ingrediënten
Voor 10 oliebollen
- 150 gr volkorenmeel
- ½ courgette (geraspt)
- 10 olijven (in plakjes)
- 1½ tl gist
- 1 tl suiker
- 1 el gemalen lijnzaad
- 1 el tomatenpuree
- 150 ml yoghurt (op kamertemperatuur)
- Zout & cayennepeper
- +/- 100 ml lauw water
- Zonnebloemolie om te frituren
Instructies
- Giet lauw water in een ruime kom en roer de gist en suiker, laat het mengsel 10 minuten rusten.
- Meng de courgetterasp met tomatenpuree en het lijnzaad.
- Maak een plakkerig deeg door geleidelijk het meel te mengen met gist mengsel en de yoghurt.
- Roer de courgettemix, de olijven, het zout en peper erdoor. Laat het deeg afgedekt ongeveer 1 uur op een warme plek rijzen tot het verdubbeld is.
- Verwarm de olie tot 180 °C in een frituurpan en schep het beslag met een ijslepel. Bak de hartige oliebollen op middelmatige vuur.