Griekse vegan koekjes
Schud de bakker in jezelf wakker, deze keer op z’n Grieks. Natuurlijk hoef je geen vette taart te bakken, kies voor een Mediterrane stijl. Dat is gezond ouder worden door het gebruik van gezonde vetten. En die zitten in deze Griekse vegan koekjes, namelijk milde olijfolie (voor warme bereidingen) in plaats van boter. En eieren zijn helemaal niet nodig om krokante koekjes te bakken. Wij serveerden deze vegan koekjes bij de koffie/thee tijdens onze vorige kookworkshop. Iedereen vond ze lekker en toen ik zei dat er geen boter en eieren in zitten, wilden ze het recept. Hier is het dan! Laten we samen de wereld gezonder maken en natuurlijk onze gezondheid boosten. Geniet gezond op z’n Grieks,
Ingrediënten
Voor +/- 25 koekjes
- 250 gr zelfrijzend meel
- 1 sinaasappel
- 1 tl kaneelpoeder
- ½ tl kruidnagel- of kardemompoeder
- 100 ml olijfolie voor warme bereiding
- 100 gr suiker
- 2-3 el sesamzaad
- ½ tl baking soda
- Snufje zout
Instructies
- Meng het meel, kruidenpoeder en zout in een ruime kom, rasp het sinaasappelschil erboven.
- Pers het sinaasappel en meng het sap met de baking soda in een andere schaal. Roer de olie en suiker tot de suiker goed opgelost is.
- Giet geleidelijk het vloeibare mengsel door de droge ingrediënten, mix met een lepel. Maak met de schone handen er een deegbal van zonder te kneden.
- Wikkel het deeg in een transparante folie en laat het een half uurtje in de koelkast.
- Verwarm na een half uur de oven op 170 °C.
- Bestrooi het sesamzaad op een bord.
- Snijd het deeg in ongeveer 25 kleine stukjes, maak er balletjes van.
- Druk elk balletje plat op je vette hand en maak een gat in het midden met de achterkant van een houten lepel.
- Coat de koeken met sesamzaadjes en leg ze op de bakplaat bedekt met een bakmat of bakpapier.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak de rondjes 20-25 minuten op 170 °C. De tijd is afhankelijk van de grootte en dikte koek en jouw oven.
- Heb je geen zin om balletjes van het deeg te maken dan kun je deze Japanse style proberen.
- Laat de koekjes goed afkoelen, zet een pot thee en geniet samen van Griekse of Japanse tea time snacks.
These look beautiful and the recipe is straight forward. Just a quick question – would use of a different oil affect the recipe/flavour? I really don’t like olive oil 😅 Thank you for sharing the recipe 😁
Dear Silvia,
Thanks for your comment on Greece cookies. You can replace olive oil with coconut oil, sunflower oil of any other oil that suitable is for baking. Enjoy Greece cooking style and let me know how they tastes.