Goedkoop gezond genieten

Goedkoop gezond genieten

Genieten ontspant en gezond eten verkleint de kans op ziekten. Beide hebben wij nodig om gelukkig oud te worden en wat als het niet gestimuleerd wordt. Gezonde boodschappen wordt steeds duurder en veel mensen kunnen die niet betalen. In het coalitieakkoord 2021-2025 heeft de regering wel aangegeven dat ze gezonde leefstijl gaan stimuleren. En sindsdien gaan de prijzen alleen maar omhoog.

NOS – 10-01-2023, ‘voeding was afgelopen december 17 procent duurder dan een jaar eerder’, en het wordt nog duurder. Wat kun je doen als je minder te besteden hebt of jij wilt niet veel aan boodschappen uitgeven? Veelzijdig Vega kent simpele trucs om toch voordelig uit te komen en niet druk te maken over de prijsverhogingen.

Lees 5 tips om goedkoop en gezond te genieten.

1. Koop grote verpakkingen

Maak een lijst van keukenkast-voorraad zoals rijst, meel, peulvruchten en koop grote verpakkingen. Die kun je online bestellen of bij een buitenlandse supermarkt/ toko per 5 of 10 kg kopen. In verhouding kom je dan veel goedkoper uit en jij hoeft niet elke keer naar de winkel voor een pakje of potje van 500 gram.

Check ook de app van jouw lieveling winkel of er een product in aanbieding is, profiteer en koop er meer van. Je kunt dan voor twee of drie keer koken en extra porties invriezen. Geen zin om teveel te koken, dan kun je groenten kort stomen, goed laten afkoelen en invriezen voor een andere keer.

2. Leef op het seizoen ritme

Groenten en fruit van het seizoen zijn goedkoper, meestal afgeprijsd en gezond voor ons. Die zijn smaakvoller, duurzamer(milieuvriendelijker) en niet duur omdat ze van dichtbij komen. Door te eten met de seizoenen ben jij goed bezig en je eet automatisch veelzijdig.

Als je toch zomergroente/fruit in de winter wil kopen, kies dan voor een diepvries variant. Dat is voordelig en gezonder want deze groenten en fruit gaan direct na het oogsten de vriezer in. Terwijl verse producten dagen lang in de winkel of thuis kunnen liggen en vitamines verliezen.

3. Kook op een energiezuinige manier

Als jij een snelkookpan gebruikt dan kook je al op een energiezuinige manier want jij gebruikt de helft minder energie. Anders kun je koken met minder water en een deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de ingrediënten langzaam garen. Is de groente bijna gaar, zet het vuur uit en laat die in een gesloten pan. Bespaar nog meer energie door:

 1. Gekookte water voor thee/koffie en koken in een thermoskan te bewaren.
 2. Diepvries- en koelkastgroente een paar uur eerder op het aanrecht te zetten.
 3. Hete lucht oven stand te gebruiken en 10 minuten voorverwarmen is genoeg.


4. Geniet van goedkoop vegetarisch

Bespaar jouw geld, dierenleed en milieubelasting door vegetarisch te eten. Vlees is behalve duur ook schadelijk en leidt tot welvaartsziekten. Terwijl je met onbewerkt vegetarisch eten jouw gezondheid kunt boosten en een betere wereld creëren. Lees hier een voorbeeld hoe Peter die eerst vleeseter was nu geniet van goedkoop vegetarisch.

Als jij verrukkelijk veelzijdig eet, is vlees niet nodig en al te dure bewerkte vlees- alternatieven hoef je ook niet te kopen. Eet wat de natuur biedt en ervaar de medicinale kracht van onze moeder aarde. Geniet van goedkoop vegetarisch en blijf gezond op een natuurlijke manier.

5. Verspil geen etenswaren

Verspillen is weggegooid geld en ook milieuvervuiling, gooi daarom geen etenswaren in de prullenbak. Voorkom verspilling door:

 • eerst in de (koel)kast te kijken wat nodig is;
 • een boodschappenlijst te maken;
 • restjes eten vooraan in de koelkast/vriezer te bewaren;
 • kliekjes te verwerken in een lekker wereldgerecht.

  Bespaar geld door de bovenstaande 5 tips toe te passen en blijf goedkoop gezond genieten. Probeer veelzijdige simpele recepten, prikkel je zintuigen en geef jouw lichaam alle beste. Zo houd jij ziekteverwekkers op afstand en bespaart ook eens op medische kosten.  Je hoeft geen dure medicijnen te betalen en jij blijft op een natuurlijke manier gezond.


  Bronnen:
  nos.nl
  rtl.nl

4 gedachten over “Goedkoop gezond genieten

Reageer gerust (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Alvast bedankt