Glutenvrij genieten

Glutenvrij genieten

Bewust koken en eten is een hype en glutenvrij genieten is er een van. Wel of geen gluten-allergie, vandaag de dag eten veel mensen geen bakkersbrood, koekjes en taartjes want daar zitten gluten in. Wat is daar toch mis mee en waarom zou je die uit je menu skippen? Als gediplomeerd foodcoach alternatieve voeding weet ik er veel van. In dit blog krijg je antwoord op deze vragen en je kunt lezen hoe je op een leuke manier glutenvrij kunt genieten.

Wat zijn gluten?

De plakkerige eiwitten in granen zoals gerst, kamut, rogge, spelt, tarwe en triticum/triticale heten gluten. Die zorgen voor een bindend effect en maken het deeg elastisch. Het zijn twee soorten eiwitten: glutenines en gliadines. En deze tweede soort kunnen ontstekingsreacties veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn.

Wie mag geen gluten?

Sommige mensen krijgen buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree of andere darmklachten na het eten van glutengranen. Het kan zijn dat ze glutenintolerantie, tarwe-allergie of coeliakie(chronische ziekte) hebben. Bij glutenintolerantie is het verstandig om minder glutengranen te eten. Als jij coeliakie diagnose hebt, kunnen gluten jouw darmvlokken kapot maken. In dat geval is puur en gezond glutenvrij eten is het beste voor jou.

Wat mag je niet eten bij coeliakie?

Ben jij een coeliakie patiënt dan mag je geen gewone broden, koekjes, crackers, pasta, sauzen en voorverpakte maaltijden eten. En als jij het eten zelf klaarmaakt, is er ook veel aanpassing nodig om contaminatie te vermijden. Je zou niet denken maar gluten zijn ook verborgen in kruiden- en specerijenmelanges. Om jouw darmen te genezen, is het verstandig om glutenvrije kruiden te gebruiken. 

Welke producten zijn glutenvrij?

Heel veel pure producten zoals aardappelen, groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden onder andere quinoa zijn glutenvrij. In granen zoals, amarant, boekweit, gierst, mais, rijst en teff zitten ook geen gluten in. Deze geschenken van de moederaarde zijn goed voor jou en voor het milieu. Je kunt ze elke dag omtoveren in een verrukkelijk pilav of heerlijke schotel.

Glutenvrij etiket

Koop je kant- en klare producten in de winkel? Dan is het verstandig om op te letten of er een glutenvrij etiket op staat. Glutenvrij genieten Soms staat er dat het sporen van gluten bevat, dat heeft te maken met kruiscontaminatie. Haver is bijvoorbeeld een glutenvrij graan met kruiscontaminatie van tarwe omdat het op dezelfde grond wordt geteeld als tarwe. En kruisbesmetting kan ook ontstaan door te snijden, mixen en koken met hetzelfde keukengerei.

Hoe kun je glutenvrij genieten?

Beter eten maakt jou beter daarom is zelf koken met verse ingrediënten de beste optie, dat is goedkoop, gezond en lekker. Jij bepaalt zelf wat voor granen, vetten en vitaminebronnen je daarin verwerkt. Duik de Aziatische keuken in en bak platte broden van mais en eet lekker met verrukkelijke curry. Glutenvrij genieten kan ook met vezelrijke minder vette pannenkoeken van kikkererwtenmeel of een ander glutenvrij meel.

Tot slot glutenvrij genieten is makkelijker dan je denkt en er zijn veel opties om glutengranen te laten staan. Concentreer je op al dat lekkers wat jij mag en zie jouw diagnose niet als een beperking. Probeer de verrukkelijke glutenvrije recepten of andere Veelzijdig Vega recepten met jouw geliefde granen en kruiden. Geef jouw lichaam en geest wat het nodig heeft en boost jouw gezondheid. Eet lekker en blijf gezond.

Dit artikel is in samenwerking met KruidenvoorThuis.nl, de glutenvrije smaakspecialist.

Bronnen:
Eigen studie Alternatieve voeding
Wikipedia

Reageer gerust (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Alvast bedankt