Ghee, het gele goud

Ghee het gele goud

Het zuivere Indiase zuivelproduct ghee is een culinaire, medicinale en goddelijke goud. In heilige boeken staat dat dit voedsel voor goden is vanwege zijn puurheid. Hindoes gebruiken deze vloeibare boter nog steeds voor religieuze rituelen om positiviteit en voorspoed te verspreiden. Dit supergezonde vet is veelzijdig en wordt al duizenden jaren gebruikt in de medische wetenschap: Ayurveda.

Supergezonde vet

Denk niet dat vetten jou vet maken en dat geldt helemaal niet voor dit gele goud. Het helpt je zelfs om af te vallen want veel omega 3 vetzuren daarin verlagen slechte cholesterol. Daarnaast verwijdert ghee gifstoffen, reinigt jouw lichaam en maakt de darmen gezond. En als jouw darmen in balans zijn, zit jij lekker in je vel want happy darmen is happy you.

Geklaarde boter

Ook als jij allergisch voor zuivel bent, mag je dit zuivelproduct probleemloos gebruiken. Het is een smakelijke boter waar melkeiwitten en melksuiker zijn uitgehaald. Deze geklaarde boter is lactosevrij, in een warme ruimte lijkt het op olie en hoeft niet in de koelkast. Dit lactosevrije vet verteert makkelijk ook als jij een gevoelige maag hebt.

Maakt je slimmer en mooier

In de traditionele Ayurvedische teksten staat dat ghee goed is voor de mentale alertheid. Het is fantastisch voor de hersenen, maakt je slimmer en verbetert het geheugen. Bakken, braden of voor de massage gebruiken, heel veel kan met dit aromatische vet. En je hebt er weinig voor nodig, ½ tot 1 tl per persoon is al genoeg. Genees jouw lichaam en laat de huid stralen met het gele goud!

Hoe kom je aan ghee?

Dit gezonde vet kun je voorverpakt bij een natuurwinkel kopen of zelf maken met de roomboter uit de supermarkt. Zelf maken is leuker, goedkoper, gemakkelijker en het verspreidt heerlijke aroma in jouw keuken. Boost jouw gezondheid met overheerlijke geur en maak binnen 10 minuten 1 kopje ghee. Lees het simpele recept.

Ingrediënt

250 gr boter

Benodigdheden

  • Steelpan met stevige bodem
  • Fijne zeef
  • Glazen pot

Instructies

  • Verwarm de boter in een pan met stevige bodem op middelmatige vuur. Zet het vuur laag als de boter gesmolten is.
  • Laat deze vloeistof zonder deksel koken tot het helder is. Zorg ervoor dat de inhoud niet bruin wordt.
  • Zet het vuur uit zodra het vet helder eruit ziet en een transparante gele vloeistof bestaat. De melkbestandsdelen/eiwitten blijven op de bodem van de pan.
  • Laat de ghee 2-3 minuten in de pan. Zet een zeef op een schone glazen pot en giet de warme ghee erin. Laat het afkoelen en bewaar in een afgesloten pot in de keukenkast en niet in de koelkast.

Gebruik dit gezonde vet om te wokken, lekkere curry of groenteschotel te maken en de roti te bestrijken. Boost jouw darmgezondheid met overheerlijke ghee: het gele goud ook als je lactose allergie hebt.

Ghee het gele goud

Bronnen:
ncbi
aarogyaforever

Reageer gerust (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Alvast bedankt