Gember-wortel achaar
Weet je waarom een Indiase maaltijd niet compleet is zonder een lepeltje achaar ofwel pickles erbij? Ten eerste behoudt deze smaakmaker de rijke Indiase cultuur want de specerijen die hierin zitten waren vroeger peperduur. Ten tweede is dit extraatje een bijzondere bron van probiotica ofwel goede bacteriën die eten beter verteren. Een goede spijsvertering maakt ons gezonder en de antioxidanten in achaar stimuleren het spijsverteringsvuur. De specerijenkracht in combinatie met zoet, zuur en vet helpt het lichaam vechten tegen virussen. Ervaar de ontgiftende kracht van simpele ingrediënten en proef India. Dit bijgerecht kun je van elke groente maken, hier is een simpele recept van gember-wortel achaar.
Ingrediënten
- 50 gr gember
- 2 wortels (bospeen)
- 1 tl mosterzaad
- 1 tl korianderzaad
- 1 tl komijnzaad
- ½ tl fenegriekzaad
- 1 tl venkelzaad
- ½ tl kurkumapoeder
- Zout en peper naar smaak
- 2 el mosterdolie
- 1 el azijn
Instructies
- Doe het mosterdzaad, komijnzaad, korianderzaad, fenegriekzaak en venkelzaad in een droge koekenpan, rooster ze kort en maal ze grof.
- Schrap en spoel de gember en wortels, dep ze droog en snijd er dunne smalle plakken van.
- Doe de wortels en gemberplakjes in een ruime schaal en meng de kurkuma, zout, peper, azijn en suiker erdoor.
- Verwarm de mosterdolie in de koekenpan en fruit de grof-gemalen specerijen lichtjes.
- Giet dit specerijen-mengsel over de gember en wortelplakjes en meng goed door elkaar.
- Schep het in een glazenpot, sluit de pot en laat 2 dagen buiten de koelkast en bewaar daarna in de koelkast.
- Proef de home-made gember-wortel achaar met roti of rijst naar keuze en bewaar niet langer dan 2 weken. De bereiding is ingewikkelder als je achaar of pickles langer wil bewaren.
Notities
Ps: Hou je niet van pittige gember, gebruik dan minder gember en meer wortels?
