GARAM MASALA

Garam masala

Het geheim van Veelzijdig Vega keuken zit in verwarmende en aromatische specerijen, één daarvan is ‘Garam Masala’. Deze zogenaamde ‘preventieve gezondheidszorg’ is ontstaan uit ‘Ayurveda: de wetenschap van het lang en gezond leven’.

Waarschijnlijk denk je wat is ‘garam masala’, waarom gebruik je deze melange en waar kun je dat kopen. In dit blog krijg je antwoorden op deze vragen.

Wat is garam masala?

Garam betekent ‘warm’ en masala betekent ‘mengsel’ in de Indiase taal. Het is een heerlijke mix van een aantal geroosterde specerijen die in de Indiase keuken heel populair zijn. Er zijn veel variaties van garam masala en elke regio in India maakt deze mengsel net iets anders. In het noorden van India gebruiken ze daarvoor de kaneel, kardemom, komijn, korianderzaadkruidnagels, nootmuskaat en zwarte peper. Deze kruidenmix is niet te heet (peperig) en toch geeft het je een warm gevoel. 

Waarom gebruik je deze melange?

Deze traditionele kruidenmix geeft een heerlijke aroma aan je curry, groenteschotel of een peulvruchtenschotel. Daarnaast heeft het een medicinale werking op je lichaam. Volgens Ayurveda, meer dan 5000 jaar oude wetenschap van het leven, ligt je genezingsaanpak in je spijsvertering. Om de spijsvertering optimaal te laten werken heeft je lichaam de juiste warmte nodig. Deze specerijmix geeft je lichaam precies de warmte die het nodig heeft.

Waar koop je deze aromatische melange?

Voor dit geheim van de Indiase keuken hoef je tegenwoordig niet ver weg te reizen. Deze aromatische en veelzijdige melange is te koop bij heel veel Nederlandse, Aziatische- en Turkse supermarkten. Verschillende merken hebben deze specerijenmix in allerlei maten en verpakkingen. Het is wel handig om te weten welke ingrediënten erin zitten en vind je ze lekker.

Zo maak je garam masala zelf

Wil je geen kant-en-klaar gemalen melange kopen dan kun je het ook zelf maken. Dat doe je door de bovengenoemde specerijen op een droge pan te roosteren en fijn te malen. Gebruik ongeveer de volgende hoeveelheden:

 • 2 el komijnzaad
 • 2 el korianderzaad
 • 1 el zwarte peper
 • 1 el kardemom
 • 1 el kruidnagels
 • 1 el gemalen kaneel
 • 1 el gemalen nootmuskaat

  Geef je gerechten een heerlijke aroma en ervaar de geneeskracht van deze oeroude specerijenmix ‘
  garam masala‘. Neem voor inspiratie een kijkje in de Indiase keuken.

  Garam masala

Bron

Reageer gerust (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Alvast bedankt