Garam masala

Het geheim van Veelzijdig Vega keuken zit in aromatische Ayurvedische specerijen. Eén daarvan is ‘Garam Masala’. Waarschijnlijk denk je wat is dat, waarom zou je het gebruiken en waar kun je dat kopen.

Wat is garam masala?

Garam betekent ‘warm’ en masala betekent ‘mengsel’ in het Indiaas. Het is een heerlijke mix van een aantal geroosterde specerijen die in de Indiase keuken heel populair zijn. Meestal gebruiken ze daarvoor de komijn, korianderzaad, zwarte peper, kardemom, kaneel, kruidnagels en nootmuskaat. Deze kruidenmix is niet heet (peperig) maar het geeft je een warm gevoel. Er zijn veel variaties van garam masala. Elke regio in India maakt deze mengsel net iets anders.

Waarom gebruik je garam masala?

Deze traditionele kruidenmix geeft een heerlijke aroma aan je curry, groenteschotel of een peulvruchtenschotel. Daarnaast heeft het een medicinale werking op je lichaam. Volgens Ayurveda, meer dan 5000 jaar oude wetenschap van het leven, ligt je genezingssysteem in je spijsvertering. Om de spijsvertering optimaal te laten werken heeft je lichaam de juiste warmte nodig. Deze specerijmix geeft je lichaam precies de warmte die het nodig heeft.

Waar koop je garam masala?

Een aantal jaar geleden was garam masala alleen bij Aziatische winkels verkrijgbaar. Tegenwoordig kun je deze aromatische en veelzijdige melange bij heel veel supermarkten kopen. Verschillende merken hebben deze specerijenmix in allerlei maten en verpakkingen.

Garam masala zelf maken

Wil je geen kant-en-klaar gemalen melange kopen dan kun je het ook zelf maken. Dat doe je door de bovengenoemde specerijen op een droge pan te roosteren en fijn te malen. Gebruik ongeveer de volgende hoeveelheden:

  • 2 el komijnzaad
  • 2 el korianderzaad
  • 1 el zwarte peper
  • 1 el kardemom
  • 1 el kruidnagels
  • 1 el gemalen kaneel
  • 1 el gemalen nootmuskaat

Geef je gerechten een heerlijke aroma en ervaar de geneeskracht van deze oeroude specerijenmix.

Leave a Comment