Dahl makhani

Stop plantaardige proteïnen in je mond en houd je hart gezond. En die pure hartvriendelijke eiwitten zitten in deze dal makhani. Het is een vega variant van butter chicken want dal/dahl is net zo eiwitrijk als kippenvlees. En makhani komt van het Indiase woord makhan wat boter betekent. Die overheerlijke combinatie maakt het wereldse gerecht romig en speciaal. Toch is niet altijd boter nodig om een romige dal makhani te maken en het kan met de yoghurt van je keuze.
Porties 4
Ingrediënten
- 150 gr donkere urid of mung linzen
- 50 gr kidneybonen
- 2 uien
- Knoflook en gember naar smaak
- 200 gr tomatenblokjes
- 3-4 el yoghurt
- 2 el boter of ghee
- 3-4 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- Komijnzaadjes
- 1½ tl kurkumapoeder
- 1½ tl paprikapoeder
- 1 tl garam masala
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Spoel de linzen en bonen, week ze de hele nacht in ruim water.
- Ververs het water, voeg het zout toe en kook ze gaar in een snelkookpan.
- Pel de uien en knoflook, schil de gember en snipper deze ingrediënten.
- Verwarm de boter of ghee in een koekenpan, fruit de kruidnagels, laurierblaadjes, komijnzaadjes, uien, knoflook en gember.
- Voeg kurkuma, paprikapoeder en tomatenblokjes toe. Meng de yoghurt erdoor en laat het geheel ongeveer 10 minuten stoven.
- Schep het mengsel door de gekookte mung- en kidneybonen, garneer de dahl makhani met yoghurt eet met rijst of roti.