Chai detail

Chai detail

Minstens twee keer per dag staat er een borrelend pannetje op het gasfornuis in Indiase gezinnen. Soms is het zuiver water met zwarte thee en andere keer zitten er specerijen in. Een echte chai maken ze daar in een steelpan en niet zoals in Europa, kokend water in de theepot en een theezakje erin. Meer aroma en smaak, daar draait het vooral om in de geneeskrachtige Indiase keuken.

De chai is het drankje om de dag mee te beginnen want het houdt ze alert, blij en stressvrij. Tussen 16.00 en 17.00 is er weer hetzelfde ritueel en alle gezinsleden of gasten zitten bij elkaar. Tea-time is een perfecte manier om gasten te begroeten en daar horen ook hartige snacks bij. Dit drankje werd een icebreaker voor perfecte communicatie en populair over de hele wereld. Hoe komt het? Hier vind je chai detail.

Wat is chai

Chai is het Indiaas woord voor thee. In het oude India was het een gekruid en genezend drankje ‘kadha’ zonder theebladeren. Dit specerijenaftreksel is een natuurlijke remedie om virussen op afstand te houden. Ze maakten het met 13 krachtige specerijen onder andere kardemom, gember, kaneel, kruidnagels, laurier, venkel enz. Dit genezend drankje was allereerst dus zonder theebladeren, melk en suiker.

Het ontstaan van zwarte thee

De oorsprong van zwarte thee ligt in China, daaruit brachten de Nederlandse handelaren theebladeren naar Europa. In Engeland werd thee een kostbare Oosterse drank en tijdens hun macht over India kwamen ze op een idee. Zij ontdekten namelijk ze dat Indiase grond in de regio Darjeeling geschikt was voor theeteelt. Het Indiase district Darjeeling in het heuvelachtige gebied van West-Bengalen was een schitterende plek om thee te verbouwen.

Kadha veranderde in Darjeeling thee

Britten begonnen thee te verbouwen in India en Darjeeling thee werd geliefd. Dit zelf verbouwde genotmiddel werd een favoriete drank van Britten en om de smaak te verzachten voegden ze er melk toe. De theebladeren uit Himalayagebied met heerlijke aroma en krachtige antioxidanten waren perfect om chai te maken. Die dronken ze samen met Indiërs en in loop der jaren veranderde de specerijenaftreksel kadha in Darjeeling-chai uit Indiase bodem.

Simpel & verwarmend drankje

In de dampende theeglazen van theeverkopers op Indiase spoorwegplatfarms, in treinen en bussen zit de simpelste chai. Die valt bij iedereen in de smaak en daarvoor heb je geen dure ingrediënten nodig. Dit simpel & verwarmend drankje maak je in 3 stappen:

  1. Breng het water aan de kook in een steelpan.
  2. Schep (losse)thee erdoor en laat deze ongeveer 5 minuten sudderen op laag vuur.
  3. Voeg melk en suiker toe, kook nog even, zeef en geniet ervan met hartige of suikervrije zoete snacks erbij. (Hoeveelheid melk is afhankelijk van hoe dik en romige chai jij lekker vindt. Zelf gebruik ik net zo veel water als melk).

Veelzijdige smaken

De populaire melk-chai werd Indiase favoriete en to-go drankje om de lange werkdag vol te kunnen houden. Omdat specerijen een belangrijke rol spelen in de Indiase keuken, voegden ze extra smaken toe aan Darjeeling-thee. Zo werd masala chai geboren en die maak je door bijvoorbeeld kaneel, kardemom, gember of andere specerijen eerst enkele minuten in water te koken. Dan vanaf stap 2 van de simpelste thee verder te gaan.

Masala is een Indiaas woord voor specerijenmelange en je kunt zelf naar smaak specerijen toevoegen die jij lekker vindt. Een vast chai-recept bestaat niet want smaken verschillen en zo zijn kruiden in chai in elke regio anders. Met alleen gember, basilicum(tulsi), kardemom en venkel of een mengsel, wat je ook lekker vindt.

Zo werd het Indiase woord chai populair over de hele wereld en dit nationaal drankje kent nu vele variaties. Dit is chai detail in mijn woorden, veel hierover weet ik omdat ik het chai-land geboren ben. Ook verdiepte ik in de geschiedenis om er een fascinerend blog van te maken. Bedankt voor het lezen en geniet van lekkere chai met jouw favoriete specerijen. Chai detail


Bronnen:
teaemporium.net
maitriamruttulya.com
teavivre.com

Reageer gerust (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Alvast bedankt