Biryani

Prikkel je zintuigen en kom in een betere stemming met deze zalige biryani schotel. Wellicht weet je het al dat het geheim van de smakelijke Indiase keuken in de aromatische specerijen zit. Deze specerijen hebben een ontspannende werking op ons lichaam en ze zijn verrassend voor onze smaakpapillen. Biryani is een authentiek Indiaas rijstgerecht en kent vele versies. Deze vega variant is een onweerstaanbare combinatie van bijpassende ingrediënten.
Keuken Indiaas
Porties 4

Ingrediënten

  • 300 gr basmati rijst
  • 300 gr wortels
  • 400 ml water
  • 50 ml melk
  • 50 gr blanke rozijnen
  • 50 gr blanke amandelen
  • 2 cm gember (geraspt)
  • Een paar saffraandraadjes
  • 4-5 kardemompeulen
  • 4-5 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl komijnzaadjes
  • 1 citroen
  • 3-4 el olie

Instructies

  • Was de rijst en week ze in 400 ml water voor een half uurtje. Maak de saffraandraadjes fijn met een lepel en meng ze met 50 ml warme melk , week de rozijnen in een beetje lauw water en leg deze ingrediënten opzij.
  • Schrap de wortels en snijd ze in dunne schuine repen, zie afbeelding.
    wortelrepen
  • Verwarm de olie in een koekenpan en fruit daarin de komijnzaadjes, laurierblaadjes, het kaneelstokje, kruidnagels, kardemom en gemberrasp 2-3 minuten op laag vuur.
  • Voeg de ingeweekte rijst en breng ze aan de kook. Zet het vuur laag zodra de rijst begint te koken, zet de deksel op de pan en laat de rijst zachtjes garen.
  • Voeg de wortelreepjes en het zout en peper toe als de rijst halfgaar is. Leg een stukje zilverfolie en de deksel op de pan en laat dit op heel laag pitje garen. Schenk de saffraanmelk in de rijst, roer het goed en laat de biryani nog even op een warmhoud plaatje.


  • Was en rasp ondertussen de citroenschil en pers de citroen. Voeg de rozijnen &
    amandelen aan de rijst toe en meng ze door elkaar. Geef het gerecht een
    finishing touch met het citroensap en de citroenrasp.






Notities

Let op: Er zijn veel onechte versies van saffraan te koop, in dat geval heb je er iets meer van nodig. 

Leave a Comment