Basilicum: een koning(in) van kruiden
Je gebruikt het als garnering op de Italiaanse gerechten en het is een belangrijk ingrediënt in de klassieke pesto. Wist je dat deze smakelijke smaakmaker basilicum: een koning(in) van kruiden genoemd wordt vanwege haar spirituele & herstellende kracht? Dit bijzondere kruid is in vele varianten en komt oorspronkelijk uit Azië/Afrika. En tegenwoordig telen ze diverse soorten basilicum in verschillende delen van de wereld.
Soorten basilicum
De populairste basilicum heet zoete basilicum die bekend is van een Mediterrane saus of Italiaanse lasagne. Daarnaast zijn er veel varianten van dit aromatische kruid. De bekendste zijn: citroen basilicum, paarse basilicum, rode basilicum, Afrikaanse blauwe basilicum, Thaise basilicum en de heilige Tulsi. Het woord Tulsi betekent onvergelijkbare en Indiërs vereren het als een symbool van zuiverheid. Deze heilige plant staat in bijna alle hindoeïstische huizen. Hindoes zien Tulsi als een godin en noemen haar “de koningin van de kruiden”.
Heilige basilicum
Toen Tulsi langs de vroege handelsroutes van het Oosten naar het Westen reisde, noemden christenen het een “heilige basilicum”. Dit blijkt uit de Latijnse botanische naam, Ocimum sanctum. Christenen begroeten tulsi, ‘een koning van de kruiden’ in plaats van basilicum: een koning(in) van kruiden. Ook zij gebruikten dit heilige kruid in aanbiddingsrituelen als een geschenk aan Christus.
Basilicum in middeleeuwen
In de middeleeuwen waren de meningen verdeeld over de spirituele krachten van Ocimum sanctum basilicum? Wat vonden ze ervan in verschillende culturen?
Grieken, Joden en Romeinen beschouwden deze plant als versterker van lichaam en geest tijdens het vasten.
In Italië was het kruid een teken van liefde, jongens gingen daar meisjes verleiden door het dragen van basilicumtakjes in het haar.
In Portugal maakten basilicumplanten deel uit van een geschenk aan een geliefde op bepaalde religieuze feestdagen.
Als er een basilicumplant in Malta bij het raam stond betekende dat de bewoonster verbinding zocht.
In Kreta wees deze plant op een ongelukkige liefde.
In het oude Egypte gebruikten ze basilicum voor kransen bij begrafenissen.
Naast allerlei rituelen en ceremonies gebruikten ze deze medicinale flora in het verleden om kwalen te genezen. Ze gebruikten het in tincturen, kompressen, siropen, zalven en als remedie tegen maag, lever- en luchtwegontstekingen.
Tegenwoordig is dit geurige kruid het meest populair in de keuken. Je kunt het gebruiken in een lasagne, soep, pastaschotel, salade en sausje. Vers of gedroogd, wat je ook lekker vind, breng je gerecht op smaak met basilicum. Voeg het op laatst toe om het smaakverlies te voorkomen.
Ontdek de spirituele & genezende kracht van bijzondere basilicum: een koning(in) van kruiden
Bronnen:
https://organicindia.com.au/what-is-tulsi/
https://mediaindia.eu/wellness/holy-basil/
https://www.precisionnutrition.com/healthy-basil
https://www.avogel.be/nl/avogel/tuinen/plantenencyclopedie/Basilicum.php
Informatief , leuk om te weten. Een basilicum kruid in pot kan gauw slap worden, kun je de stengeltjes afknippen , blaadjes eraf halen tot de laatste 3 blaadjes en dan in een glas water zetten, kan dan gaan wortelen en kan deze weer in grond geplant worden, heb je weer nieuwe plant.
Blaadjes over op schoteltje laten drogen en verpulveren , ook goed te gebruiken. Groet
Hallo Henriëtte,
Hartelijk dank voor je reactie en tips over de basilicum plant. Zo gemakkelijk maak je dus een nieuwe basilicum plant. Dat ga ik zeker proberen.
Groetjes, Sangeeta