Amandelmelk

Vervang jij ook koeienmelk door amandelmelk en wist je dit al? Zelfs als je biologische Provamel literpak voor € 4,79 koopt, zitten er maar 5% amandelen in. De goedkopere varianten bestaan voor 98% uit water en wat proef je? In ieder geval geen amandelen. Wat zijn de opties? Een handvol noten eten om calcium, eiwitten en gezonde vetten binnen te krijgen. Of zelf amandelmelk maken volgens dit supersimpele recept. Dan wordt het een antioxidant ofwel amandeldrink met bijna 11% amandelen. En dit percentage kan veel hoger als je er minder water toevoegt.
Ingrediënten
- 100 gr blanke amandelen of amandelschaafsel
- 800 ml gefilterd of gekookt water
- Snufje zout
- 1 el suiker (optioneel)
Instructies
- Doe de amandelen in een kan met ongeveer 300 ml gefilterd water en laat ze hele nacht in de koelkast.
- Heb je haast? Doe dan anders: neem een hittebestendige kom en week de amandelen ongeveer 1 uur in heet water. Laat ze afkoelen.
- Verplaats ze in de blender en blend tot de inhoud romig is.
- Voeg snufje zout/eventueel suiker & het resterende water toe en blend nog eens.
- Neem een glazen fles, leg een trechter en een fijne zeef daarover.
- Giet deze vloeistof geleidelijk in de fles, (gebruik de pulp uit de zeef in een curry of soep).
- Bewonder eigengemaakte zuivere amandelmelk met pure amandelsmaak. Als jij er geen suiker toevoegt, zitten er 11,11% amandelen in.
- En als je 600 ml water gebruikt i.p.v. 800, proef je romige melk met meer dan 14% amandelen.
- Bewaar het drankje gekoeld en drink binnen 4-5 dagen of gebruik in chai of smoothie. Voor gebruik het flesje wel schudden.
- Verras je gezin met lactosevrije gezonde melk die ook dier- en milieuvriendelijk is.