Aardig voor moeder aarde

milieubewust

When we heal the earth, we heal ourselvesDavid Orr
“De moeder aarde genezen is jezelf genezen”.

Een harmonieuze leefwijze op de aarde is de kerngedachte van dit 150e Veelzijdig Vega blog. De aarde of de wereld is de enige levende planeet die voor ons bestaan zorgt. Het is de woonplaats van miljarden organismen en dankzij haar krijgen we schone lucht, schoon water en gezond eten. En is die lucht wel echt schoon in Nederland en zijn wij aardig voor moeder aarde? Wat kun je doen om deze prachtige planeet leefbaar te houden & mooier te maken?

Bewust en harmonieus omgaan met de natuur is het medicijn om de wereld gezonder te maken. Een duurzame leefstijl met juiste balans tussen de mens en natuur is wat we nodig hebben. Daarvoor hoef je niet bij een biologische winkel boodschappen te doen want dat kan niet iedereen zich veroorloven. Je hoeft ook niet meteen helemaal te stoppen met vlees en zuivel consumptie. Alle beetjes helpen om onze moeder aarde mooier te maken.

Met de volgende tips ben je zeker goed bezig en aardig voor moeder aarde en jezelf bent:

Verspil geen eten & drinken

Voedsel is een geschenk van de aarde en vele handen hebben daaraan bijgedragen, verspil daarom geen eten & drinken. We mogen dankbaar zijn aan de boeren, fabrieken, winkeliers en koks in plaats van eten af te danken. Verspillen is niet alleen zonde van het geld maar ook uitstoot van broeikasgassen wat de grootste milieubelasting is. Bewust omgaan met water doe je zo en voorkom voedselverspilling door:

– eerst in de (koel)kast te kijken wat je echt nodig hebt;
– een boodschappenlijst te maken;
– restjes eten met een zichtbaar sticker te bewaren;
– etenswaren die eerst op moeten vooraan in de (koel)kast te leggen;
– kliekjes te verwerken in een lekker hapje en salade.

Eet met de seizoenen

Seizoensgroenten- en fruit van de volle grond smaken lekkerder en die zijn goed voor de moeder aarde. Eet met de seizoenen, hier vind je een overzicht van de seizoensgroenten en de afkomst. Veel groente/ fruit kun je bijna het hele jaar kopen omdat ze in verwarmde kassen worden verbouwd of geïmporteerd. Het verwarmen van kassen en vervoer uit verre landen kost veel energie wat milieu vervuilt.

Als je toch zomergroente/fruit in de winter wil kopen, kies dan voor een diepvries variant. Het is een goede keuze want deze groenten en fruit gaan direct na het oogsten de vriezer in. Het eten van seizoensgroente- en fruit heeft daarom een lagere milieu impact wat goed is voor de moeder aarde.

Laat dieren in hun waarde

“Als de dieren in China niet verhandeld werden, was de wereld ook niet geconfronteerd met het dodelijke Corona virus”. In het verleden hebben we ook te maken gehad met varkenspest, vogelgriep, salmonella bacterie en nog meer virussen. En nog steeds worden overal ter wereld dieren mishandeld. Met z’n allen zijn we nu bezig om het virus te bestrijden wat veel geld kost. Bespaar geld en moeite door de dieren in de toekomst in hun waarde te laten.

Neem ook eens een kijkje in de vee-industrie voordat je vlees koopt. Daar zie je hoe dieren gefokt/vermeerderd worden voor goedkoop vlees. Die beestjes worden in kleine donkere hokjes gezet, vetgemest en binnen paar maanden naar slachthuis gebracht. Zulke slechte leefomstandigheden van de dieren versimpelen de uitbraak van virussen.

Eet vaker vegetarisch

De productie van dierlijk eten is de grootste oorzaak van luchtvervuiling en energieverspilling. Meer dan de helft van de landbouwgrond is nodig voor veevoer en begrazing. Om diervoedselplantages neer te zetten worden de regenwouden en bossen gekapt. Dierenmest vervuilt de aarde en zo ontstaan extra stikstoffen, CO2 ofwel broeikasgassen. Eet vaker vegetarisch en lever een goede bijdrage aan het milieu.

Vlees eten is niet alleen slecht voor dierenwelzijn en het milieu maar het schaadt jouw gezondheid ook. Door vlees uit je menu te schrappen genees je jezelf en de moeder aarde. En waarom zou je een vetgemeste kip, varken of koe eten als er in de supermarkt zoveel gezonde keus is? Een stukje vlees kun je gemakkelijk vervangen door peulvruchten, noten, volkoren granen en kant- en klare vleesvervangers.

Tot slot “verbeter de wereld, begin bij jezelf”. Het zijn de kleine dingen die je kunt doen om aardig voor moeder aarde te zijn. Bespaar energie, vermijd verspilling en eet lekker vegetarisch of vegan. Denk je dat vegetarisch eten eenzijdig en saai is? Volg dan dit blog op Instagram en blijf op de hoogte van veelzijdige inspiraties.

Bron:
Milieucentraal

2 thoughts on “Aardig voor moeder aarde

Reageer gerust (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Alvast bedankt