
Lekkere koken met aardappelen
Is aardappel een groente? Botanisch gezien ‘ja’ omdat die net als andere wortelgroenten groeit.
In Nederland eten we dit knolgewas als hoofdgerecht in plaats van rijst- en graanschotel of Aziatische brood. Deze koolhydraatrijke wortelgroente is al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de dagelijkse Nederlandse maaltijd. Omdat die energierijk, voedzaam en goedkoop is, ook kun je deze knollen gemakkelijk buiten de koelkast bewaren.
Hoe populair aardappelen in Nederland waren, is ook te zien op de meesterproof compositie “De aardappeleters” die Vincent van Gogh schilderde. Onze voorouders aten aardappelen gekookt of gepureerd met groente, jus en een stukje vlees erbij. In veel andere landen maken ze er een curry of andere lekkere aardappelgerechten van. Zo smaken die knollen lekkerder en je hebt geen aparte jus voor nodig.
Naast gewone aardappel is er ook een bèta-caroteenrijke zoete aardappel. Betacaroteen is een plantaardige pigmentstof wat in ons lichaam omgezet wordt in pro-vitamine A. Het beschermt ons tegen schadelijke stoffen en maakt ons mooier en gezonder. Kook veelzijdig met die bèta-caroteenbom en geef je lichaam en huid allerbeste.
Eet elke dag veelzijdig, kook lekker met aardappelen en prikkel al je zintuigen

Oranje stamppot

No-egg frittata

Aardappelpuree

Groente steak tartaar

Patatas bravas

Gele bietenstamppot

Stoofschotel
