6e kookworkshop
Iedereen die het hoorde, zei ‘dat is zeker leuk’ en ‘wat een origineel cadeau’ enzovoort. Zij verraste haar vriend met een Veelzijdig Vega workshop. “Zij” was een van de deelneemsters van mijn 6e kookworkshop op 26 mei bij Grando Amersfoort. Met de jarige en andere deelnemers hadden wij het mooie kookeiland omgetoverd in de Mediterrane keuken.
Onverzadigde vetten
Voordat we begonnen, hebben we het gehad over het belangrijkste kenmerk van de Mediterrane keuken. En dat is gezond ouder worden door het eten van onverzadigde vetten. De vetzuren uit pitten, noten, zaden enzovoort houden het hart gezond wat essentieel is om te leven.
De onmisbare vetten geven ons ook de nodige energieboost en dat heeft mijn veelzijdige partner ervaren. Hij was vleeseter Peter die ruim 10 jaar bijna altijd vegetarisch eet en fit blijft. Hoe hij moeiteloos vegetariër werd en zijn gezondheid bevorderde, kun je hier lezen.
Makkelijk Mediterraans
In de workshop “Makkelijk Mediterraans” ging het om gezond Spaans en Libanees koken op een simpele manier. Met behoud van gezonde stoffen en natuurlijk zo min mogelijk milieuvervuiling. De gepassioneerde en actieve deelnemers waren blij verrast en kookten lekker en gezond. Met z’n allen genoten we ervan en met een dankbaar gevoel gingen ze naar huis.
Was jij toen verhinderd en wil je weten wat voor Mediterrane gerechten zij maakten? Lees de twee recepten van populaire tapas uit het mediterrane gebied ofwel de landen rond Middellands Zee.
Groenterijke Spaanse tortilla
Zo geniet je van een Mediterraans-gerecht zonder het Spaans benauwd te krijgen! Tortilla is oorspronkelijk een Spaanse omelet gemaakt van aardappelen, uien en eieren. Het maken en omdraaien in een koekenpan is niet zo makkelijk.
Wij maken een simpele oven-variant en geven het een gezonde twist. Probeer dit recept van groenterijke Spaanse tortilla en ontdek het gemak van de oven.
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gr aardappelen
- 500 gr wortelen
- 1-2 uien
- 3 eieren of ei vervanger
- 200 ml crème fraîche
- Tijm en rozemarijn naar smaak
- 2-3 el olijfolie voor warme bereiding
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Leg de aardappelen en wortelen 15 minuten in een bak met 1 tl zuiveringszout. Schrob ze met een ruwe borstel of spons en spoel de groente. Schil niet want in de groenteschil zitten belangrijke voedingsstoffen. Rasp beide (in de keukenmachine).
- Pel en snipper de uien. Verhit de olie in een grote koekenpan en fruit de uien.
- Voeg de aardappel/wortelrasp toe, roerbak 4-5 minuten en zet het vuur uit. Bestrooi met zout, peper & wat groene kruiden en laat het mengsel iets afkoelen.
- Verwarm de oven op 180 graden. Klop intussen de eieren en meng ze met de crème fraîche. Doe de eieren- en aardappelmix door elkaar.
- Verdeel het mengsel in een ingevette bakvorm en bak de tortilla ongeveer 40 minuten. Laat het goed afkoelen voordat je in stukjes
- Proef de groenterijke Spaanse tortilla en doe alsof je in mooie Mediterrane Spanje zit.
Tabouleh (Libanese bulgursalade)
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Dat vinden de Libanezen ook! Wil je weten wat ze het liefst eten? Deze inwoners van Mediterrane gebied zijn gek op verfijnde kleurrijke comfort food zoals tabouleh.
Dit gezonde gerecht maken ze van bulgur en antioxidanten. Probeer dit eenvoudige recept van Libanese bulgursalade. Geniet en waan je in Libanon: het juweeltje aan de oostkust van Middellands Zee.
Ingrediënten voor 4 personen
- 250 gr bulgur
- 2-3 rode puntpaprika’s
- 1 bosje peterselie
- Handvol muntblaadjes
- 3-4 el olijfolie
- Sap van 1 citroen
- 300 ml water
Instructies
- Maak de peterselie & muntblaadjes goed schoon en hak beide.
- Was de paprika’s, ontdoe ze van zaadlijsten en snijd ze in kleine stukjes.
- Was de bulgur en kook deze met 300 ml water. Voeg in de laatste 5 minuten paprikastukjes toe.
- Schep de fijngehakte peterselie en muntblaadjes erdoor als de bulgur iets afgekoeld is.
- Voeg de olie en het citroensap toe en geniet van deze tabouleh lauw warm of koud.
Hou je van de Mediterrane keuken en krijg je altijd Spaans benauwd om bijvoorbeeld een tortilla te bakken? Probeer dan deze simpele oven-variant met een gezonde twist of maak een ander Mediterraans gerecht.
Maak je niet druk om kleine dingen en geniet gezond zoals de Mediterranen. Dank je wel voor het lezen van dit blog over mijn 6e kookworkshop.
De laatste workshop voor de zomervakantie is op 9 juni. Doe je mee?