5 k’s tegen kou

5 k's tegen kou

Brrr .. alweer het koude weer in Nederland met de temperaturen tot -3 graden. Na het heerlijke lenteweer van afgelopen week moeten we weer bibberen van de kou. En er kan nog steeds van alles gebeuren want “April doet wat hij wil”. Lekkere lente vieren kan nog niet en doorgaan met verwarmend kost eten is het beste. Ken je de 5 k’s tegen kou? Het zijn 5 c’s in het Engels.

In Oosterse culturen weten ze al eeuwenlang dat de geweldige specerijen een medicinale kracht hebben. De antioxiderende en verwarmende werking verbetert onze weerstand en houdt de lichaamstemperatuur op peil. Als het buiten koud is, heeft je lichaam een gebrek aan energie. En de gemakkelijkste manier om het warm te houden is je interne kachel stoken met verwarmende specerijen.

Verwerk de onderstaande 5 k’s tegen kou (c’s in het Engels) in je gerechten en houd je lichaam warm. Kaneel, kardemom, koriander, komijn en kruidnagels.

Kaneel

Deze wereldwijd populaire specerij kennen we van taarten, speculaas, chai en andere gerechten vooral in de koude maanden. De zoetige kaneel maakt de gerechten zalig, verwarmt en houdt je hart gezond. Het mineraal chroom in deze krachtige specerij heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel.

Ook als het gaat om het risico op hartaandoeningen te verlagen, staat deze genezende specerij bovenaan de lijst. En de antibacteriële eigenschappen van deze specerij beschermen je tegen kou. 

Kardemom

De aromatische kardemom is zeer geliefd in een hartverwarmende Indiase chai. Klein beetje van deze waardevolle specerij geeft al een heerlijke smaak aan de zoete en hartige gerechten. Net als peper was deze vroeger heel waardevol en werd alleen voor medicinale doeleinden gebruikt.

De slijmoplossende eigenschappen in de gedroogde groene kardemompeulen helpen tegen luchtwegaandoeningen. En de verkwikkende werking van kardemom verbetert je gezondheid.

Komijn

Bekend van de oer-Hollandse kaas is dit krachtige antioxidant ook een verrukkelijke smaakmaker. Het geeft een verfijnde- en nootachtige smaak aan de kaas en andere hartige gerechten. De warme aroma van die kleine bruine komijnzaadjes maken groenten- en peulvruchtenschotels overheerlijk.

Die wonderlijke zaadjes versterken ons immuunsysteem, ze zijn darmvriendelijk en een goede bron van ijzer: wat een aandachtspunt is voor de vegetariërs.

Koriander

Dit geurige kruid kun je kopen in de vorm van de zaadjes, blaadjes of gemalen poeder. De mooie rondkorrelige zaadjes of het poeder noemen ze ketoembar in de Indonesische en Mexicaanse keuken. Ze voegen deze toe aan de marinades, currypasta’s, zoete lekkernijen en kruidenmengsels.

Op platte peterselie lijkende mooie groene korianderblaadjes zijn een verrukkelijke smaakmaker. De warmte van koriander houdt darmen gezond en deze specerij kom je vaak in de Indiase keuken tegen.

Kruidnagels

Deze gedroogde bloemknoppen van de kruidnagelboom zijn een wondermiddel met hun pijnverdovende werking. Ze zijn een natuurlijke remedie tegen zeurende kiespijn en stimuleert de bloedcirculatie.

De warme kenmerkende aroma en smaak van kruidnagels maakt een winterse stoofpot of koolschotel extra lekker. En een grote hoeveelheid kalium en koper in deze specerij kun je met deze kou goed kunt gebruiken. 

Geef jouw gerechten een vonk, stimuleer je bloedcirculatie en breng het lichaam in balans. Deze 5 k’s tegen kou (c’s in het Engels) zijn ook een onmisbaar onderdeel van de kruidenmix “garam masala”. Voeg dit tovermiddel aan je gerechten toe en houd je lichaamstemperatuur op peil met de oeroude geneeswijze. 
Specerijen tegen kou

 

Bronnen:
Ncbi
Pixabay

 

Reageer gerust (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Alvast bedankt