444e blog

444e blog

Valt er iets te vieren? Jazeker, dit is mijn 444e blog op de 4e van de maand, het aardse/wereldse getal. Ook begin dit jaar op de vierde van de maand publiceerde ik mijn 400e blog. Een maand later verklapte ik mijn geheimen in 4 bijzondere blogjaren en nu herhaalt het mooie getal. Er staan namelijk 444 inspirerende artikelen op Veelzijdig Vega.

Het is een feestjaar met het krachtigste getal wat de wereld in balans houdt. Met de 4 elementen: aarde, lucht, vuur en water. Met de eindeloze cyclus van de natuur: 4 seizoenen, de lente, zomer, herfst, winter. De windrichtingen: Oost, West, Noord, Zuid en de vier voedingsgroepen die ons gezond houden. Hierover vertel ik meer in dit herhalende krachtige getal van mijn 444e blog.

Wat zijn de 4 voedingsgroepen en waarom zijn ze zo belangrijk?

Antioxidanten 

Het woord lijkt ingewikkelder dan het is en letterlijk betekent het oxidatieve stress tegengaan. Door elke dag verschillende kleuren groente en fruit te eten en het lichaam & geest een natuurlijke boost te geven. Antioxidanten zijn niets anders dan krachtige vitamines en mineralen die ons helpen tegen schadelijke indringers.

Naast groente en fruit zijn boordevol antioxidanten in verse kruiden en specerijen. Onder andere groene munt, rozemarijn, gember, kaneel, kruidnagels, kurkuma, kardemom enzovoort. Voeg deze kruiden/specerijen toe aan je gerechten en maak daarmee ook een heerlijke thee.

Gezonde vetten

Denk niet dat vet eten jou dik maakt want vetten heeft jouw lichaam hard nodig. Voor de opname van kleurrijke antioxidanten en het eten goed te verteren. Ook geven gezonde vetten de energie die wij nodig hebben om het lichaam te beschermen tegen weer en wind. En ons lichaam kan vetten als energiereserves beter opslaan dan eiwitten en koolhydraten.

De vetten die onmisbaar zijn om gezond en fit te blijven, zijn onverzadigde vetzuren uit zaden, pitten en noten. En ook vetten die vloeibaar zijn bij kamertemperatuur, denk aan ghee en kokosolie. Dit laatste gebruik je met mate want laurinezuur in kokosolie kan de LDL-cholesterol laten stijgen.

Koolhydraten

Heb je gehoord dat je slank blijft als je minder granen/koolhydraten eet? Zeker niet, want koolhydraten geven een vol gevoel zodat je geen zoete cravings hebt. Ook als jij wilt afslanken is het belangrijk om minstens 40% van jouw dagelijkse calorieën uit koolhydraten te halen.

Aardappelen, knolgewassen, volkoren pasta, bruine rijst, bulgur, haver en peulvruchten barsten van gezonde koolhydraten. Samen met gezonde vetten en antioxidanten zijn deze etenswaren de brandstoffen voor het lichaam. Skip ze niet uit jouw menu maar boost je gezondheid met die simpele ingrediënten van de moeder natuur.

Plantaardige/pure proteïnen

Zoals het woord ‘plant-aardig’ al zegt, zijn de pure producten goed voor jou en aardig voor moeder aarde. Ze barsten van beste kwaliteit eiwitten die je nodig hebt om gezond te genieten. Varieer elke dag met kleurrijke linzen/bonen of eet andere vleesvervangers. Gebruik je creativiteit of lees de heerlijke recepten op dit blog.

Hou je niet van gedroogde bonen? Eet dan regelmatig peulvruchten zoals sperziebonen, snijbonen, tuinbonen, doperwten en pinda’s. Stop ook vaker plantaardige proteïnen zoals soja en quinoa in je mond en houd jezelf gezond. Het is bewezen dat de kwaliteit van deze eiwitten beter is dan die van dierlijke eiwitten.

Wist jij over het belang van de bovengenoemde voedingsgroepen? Dit en veel meer leerde ik in mijn studie als food coach. Wil je meer weten over een specifiek dieet? Neem contact op met mij. Als gediplomeerd food coach geef ik je een goed advies.

Bedankt voor het lezen van mijn 444e blog. Vier mee het krachtige getal van 4 principes waaruit de wereld is opgebouwd. Spreek jouw dankbaarheid uit, waardeer de schatten van onze moeder natuur en laat dieren in hun waarde.
Geef je gezondheid een boost met Veelzijdig Vega.

Bronnen:
Eigen studie “Alternatieve voeding”
Voedingscentrum
Gezondheidsplein

6 gedachten over “444e blog

    1. Bedankt voor je reactie, beste Rashida.
      Graag gedaan. Blijf veelzijdig gezond genieten en boost je lichaam.

    1. Beste Bea,

      Afvallen doe je met evenwichtig eten want een dieet zonder gezonde koolhydraten werkt niet. Zonder koolhydraten heb je geen vol gevoel en vaker trek en je kunt toch meer calorieën binnenkrijgen.

Reageer gerust (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Alvast bedankt