3x groen broodbeleg

Elke hap is een stap die telt, voor ons en de moeder aarde! Wat we eten kan ons en onze prachtige planeet gezonder maken. Het ontbijt, lunch, diner of een tussendoortje, welk eetmoment dan ook. Skip die ultrabewerkte worstjes, paté of mierzoete broodbelegjes en ga voor groen.
Kiezen voor die bewustheid en duurzaamheid begint in eigen keuken. Dat is de magische plek om veelzijdig & gezond te genieten op een goedkope manier. Hier is de heerlijke inspiratie van 3x groen broodbeleg.
Guacamole
Wil jij jouw cholesterolgehalte op peil houden? Vervang de filet americain door guacamole: een spread gemaakt van avocado. De onverzadigde vetzuren in avocado zijn onmisbaar voor een gezond lijf. Die verlagen het slechte LDL cholesterol in het bloed en je hebt minder kans op hartziekten.
Duik de Mexicaanse keuken in en maak er in een handomdraai eigen broodbeleg. Kijk eens hoe weinig boodschappen je daarvoor nodig hebt.
Ingrediënten
- 2 kleine rijpe avocado’s
- Een paar stengels bosui
- 1 el citroensap
- Zout en chili peper
Instructies
- Hak de bosui fijn, bestrooi het met een klein beetje zout en leg het opzij.
- Snijd de avocado’s in de lengte door midden, draai de twee helften los.
- Verwijder de pit, haal het vruchtvlees met een lepel eruit en prak het met een vork.
- Roer alle ingrediënten door elkaar en de guacamole spread is klaar. Laat het smaken met brood of crackers.
___________________________________________________________________________________________________________
Groene spread
Heb jij na het eten brandend gevoel in de maag? Hoogst waarschijnlijk is jouw zuurtegraad te hoog en dat heeft niets met zuur eten te maken. Het kan zijn dat je vaak zuurvormende voeding zoals vlees, zuivel en geraffineerde producten eet. Probeer jouw eetpatroon aan te passen en ga voor groen in elk seizoen.
De prachtige groene groente zoals bleekselderij gaat zuurvorming tegen. Deponeer die vitaminebom met een paar ingrediënten in de hakmolen en maak er een groene spread van. Heerlijk op brood, crackers of te dippen met rauwkost. Verras jouw smaakpapillen en geniet van groen met dit simpele recept.
_________________________________________________________________________________________________________________
Bieslookpesto
Wat is de natuur toch prachtig en sommige grassprietjes zijn zelfs een booster voor ons lichaam. Bieslook is er een van. Deze smaakmaker uit de familie van ui, knoflook, prei en sjalot kent ontelbare gezondheidsvoordelen.
Het is verrukkelijk in een aardappelgerecht en je kunt er ook heerlijke bieslookpesto van maken. Creëer er een smeuïge saus of spread van en proef Italië want pesto is Italiaanse dip. Meng deze door een salade, serveer bij het bbq feest of beleg op brood.
Ingrediënten
- 100 gr bieslook
- 1-2 el zonnebloempitten
- 2-3 el gekookte edamame bonen
- 50 gr geraspte kaas
- 2 el olijfolie
- 1-2 el honing of agavesiroop
- Zout en peper
- Limoensap naar smaak
Instructies
- Was de bieslook, snijd de lange slierten en schep ze in de hakmolen.
- Voeg de resterende ingrediënten behalve olie toe.
- Pureer de inhoud tot een gladde groene massa.
- Schep het in een schaal, roer olie erdoor en de smeuïge saus is klaar.
- Meng deze bieslookpesto door koude pasta en maak er een groene salade van.
- Gebruik het als een broodbeleg of dipsaus bij bbq feest en geniet.
Eet jij elke dag broodje kaas en begint het behoorlijk saai te worden? Probeer dan af en toe een broodje gezond of kies uit 3x groen broodbeleg. Zo weet jij wat je eet en daarmee maak jij jezelf en onze prachtige planeet (aarde of de wereld) gezonder.