3 lekkere aardappelgerechten

3 lekkere aardappelgerechten

Aardappelen zijn energierijke knollen en je kunt er lekkere gerechten van maken. Botanisch gezien zijn ze groente, omdat die op dezelfde manier groeien als andere wortelgroenten. Toch eten we dit knolgewas in Nederland in plaats van rijst, roti of pasta. De reden: ze barsten van goede koolhydraten die ons lichaam energie geven.

Al eeuwenlang zijn aardappelen een hoofdgerecht van de Nederlandse maaltijd. Onze voorouders aten ze gekookt of gepureerd met groente, jus en een stukje vlees erbij. En dat is niet meer van deze tijd met ontzettend veel alternatieven en creatieve oplossingen. Haal de wereld op je bord met veelzijdige gerechten en hieronder vind je 3 lekkere aardappelgerechten.

Patatas bravas

Patatas bravasWord je blij van aardappelgerechten en wil je die eens op z’n Spaans eten? Dat is ook eens gezond genieten want Patatas bravas is een tapas. Een gerecht en een Spaanse manier om gezelligheid te creëren. 

Creëer gezelligheid net als Spanjaarden en geniet samen van elke hap. Maak er een lunchgerecht van en proef oogverblindende oranje Spanje op je bord. En voor een vezelrijke portie hoef je aardappelen niet eens te schillen.

 Ingrediënten

  • 800 gr aardappelen
  • 2-3 el milde olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Fijngesneden peterselie

Instructies

  1. Was de aardappelen goed met lauw water en snijd ze in blokjes. (schillen is niet nodig).
  2. Verwarm de oven op 200 graden.
  3. Spoel de gesneden aardappelblokjes in koud water, leg ze op een schone theedoek en dep ze droog.
  4. Meng de olie, het paprikapoeder, zout en peper erdoor.
  5. Verdeel de gekruide aardappelblokjes op een bakpapier beklede bakplaat en schuif de plaat in de oven.
  6. Laat ze ongeveer 20 minuten bakken, de tijd is afhankelijk van de dikte.
  7. Maak intussen verse tomatensaus die erbij hoort en maak de saus net zo heet als je wilt. In Spanje voegen ze er cayennepeper toe.
  8. Bestrooi fijngesneden peterselie erover en geniet van minder vette patatas bravas uit je eigen oven. Proef het zuiden.

Aardappel roti

Aardappel rotiLaat je verrassen door de veelzijdigheid van aardappelen. Verwerk deze vezelrijke knollen eens in een heerlijk Italiaans, Spaans en een ander feestelijk gerecht. Of duik in de kleurrijke Indiase keuken en maak er verrukkelijke roti van. En dat kan ook van restjes overgebleven aardappelen.

Meng wat meel door restjes gepureerde aardappelen en maak een soepel deeg. Mag je geen granen vanwege gluten-allergie, vervang het gewone meel door glutenvrij meel bijvoorbeeld van kikkererwten. En maak gezonde roti die ze in India paratha noemen wat een vet ontbijtgerecht is.

Bestrijk er minder vet op en eet de aardappel roti op welke tijdstip je ook wilt.

Aardappelen anders

Aardappelen andersBen jij gek op aardappelen en wil je die knollen eens anders eten dan verwerkt in een stamppot of hartige taart? Laat je inspireren door de veelzijdige vegetarische keuken en maak deze aardappelen anders.

Dit no-ovengerecht is een inspiratie op het Indiase gerecht ‘dahi aloo’ en je maakt het in een koekenpan. De helende exotische specerijen geven deze koolhydraatrijke schotel een prachtige kleur en verrukkelijke smaak. En hoe krijg je de heerlijke glutenvrije jus?

Ingrediënten

  • 500 gr voorgekookte aardappelen
  • 200 gr Griekse yoghurt
  • 1 el ghee of olie
  • ½ tl knoflookpoeder
  • 1½ tl kurkumapoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Koriander of andere groene kruiden als garnering

Instructies

  1. Verwarm de ghee of olie, voeg het knoflookpoeder en kurkuma Schep de gekookte aardappelen erdoor en roerbak ze een paar minuten.
  2. Giet er 1 kopje warm water over en laat de aardappelen stoven.
  3. Klop de yoghurt en meng deze met resterende kruiden en het zout.
  4. Giet de gekruide yoghurt over de kokende aardappelen en je hebt aardappelen anders.
  5. Verwarm de schotel goed, garneer deze met groene kruiden en serveer de aardappelen anders met groente of salade en een vega burger.

Krijg je nu zin in aardappelen op een andere manier te bereiden? Duik de wereldkeukens in en probeer deze 3 lekkere aardappelgerechten.3 lekkere aardappelgerechten

Meer aardappelgerechten vind je op Veelzijdig Vega, varieer elke dag en boost je gezondheid. Leer de veelzijdigheid van dit oer Hollandse vezelrijke product kennen. Zijn er onduidelijkheden? Neem contact op met mij. 

Reageer gerust (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Alvast bedankt