3 duurzame wintersoepen

Minder geld uitgeven, gezondheid boosten en milieuvriendelijk zijn, dat is duurzaam. Helemaal niet duur als je eet wat het seizoen biedt en wat dichtbij groeit. Zo min mogelijk verpakkingsmateriaal eromheen en het heeft geen lange reis gemaakt. Dan hebben we het over winterse kolen en knollen waarmee je heerlijke soep kunt maken.
Dat is ook eens het huis vullen met gezonde geuren, ontspannen en ontstressen. Want geuren hebben een sterke verbinding met onze gevoelens en bepalen ons humeur. Ben je klaar om duurzaam, gezond te genieten en je interne kachel te stoken? Om jou te helpen heb ik hier simpele recepten van 3 duurzame wintersoepen.
Paarse wintersoep
Fantastisch dat we in Nederland alle seizoenen kunnen bewonderen. En ieder seizoen heeft z’n eigen charme met bijbehorende groente. Zoals bloemkool in de zomer in ons land groeit, komt de winterse donkerpaarse rode kool ook van dichtbij.
Een goedkope en duurzame manier om je winterse energie op peil te houden. Bewonder die prachtige wintertopper en tover om in paarse wintersoep. Versier de soep op jouw manier met plantaardige room en geniet van duurzame paarse wintersoep.
Ingrediënten
Voor 4 personen
- ½ rode kool
- 1 rode ui
- 1 middelgrote aardappel
- 4-5 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 el olie
- 1 el azijn
- Vega bouillonblokjes
- 150 ml plantaardige room
Instructies
- Snijd de schoongemaakte ui, aardappel en de rode kool.
- Verwarm de olie in een soeppan en fruit de kruidnagels, laurierblaadjes en gesneden ui.
- Voeg het kaneel poeder en meteen gesneden aardappel en rode kool toe. Roerbak ze enkele minuten.
- Voeg de azijn, halve liter gekookte water en bouillonblokjes toe.
- Zet de deksel op de pan en laat de groenten ongeveer 15 minuten garen.
- Haal laurierblaadjes eruit, voeg de helft van de room toe en pureer de soep met een staafmixer.
- Breng het op smaak met zwarte peper en garneer de paarse wintersoep met extra room. Eet lekker met (plat)brood naar keuze.
Aardpeersoep
Eten we alweer soep? Heerlijk en deze keer van aardpeer. “De soep van een of meer peren?”, zei mijn man, van aardperen bedoel ik. Wat is dat nou weer, dat zijn geen groene peren maar knettergezonde bruine knollen. Dus maakte ik lekkere soep van aardpeer en hij zei, het smaakt naar meer.
Aardpeer is een duurzaam knolgewas van binnen net zo zuiverwit als knolselderij of pastinaak. Sommigen noemen het topinamboer of Jerusalem artisjok terwijl het niets met Jerusalem te maken heeft. Waarom zou je het eten? Omdat er veel vitamines in en speciaal type vezels(inuline) inzitten die onze darmen extra boosten.
Benieuwd naar het simpele recept van aardpeersoep of maak je liever knolselderijsoep.
Snijbietsoep
Pas op voor verborgen suikers en voel je energieker. Het wordt kouder en jezelf verwarmen doe je graag met een snelle cup a soup uit een pakje of blikje? Super makkelijk allemaal maar weet je dat er verborgen suikers inzitten. Kant-en-klare soepen geven je een tijdelijke energieboost en daarna een suikerdip.
Wanneer je vaker voorverpakte soepen eet, kun je concentratieproblemen en vermoeidheidsklachten krijgen. Dus maak je soep zelf, dat kan in allerlei kleuren en smaken. Wat vind je van deze duurzame warmoes- of snijbietsoep? Geniet van je eigen kookkunsten en krijg langdurige energie.
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 500 gr snijbiet (warmoes)
- 200 gr wortelen
- 1 tablet groente bouillon
- +/-100 ml soja room
- Peper naar smaak
Instructies
- Breng 1 liter water aan de kook, voeg bouillonblokje toe en zet het vuur laag.
- Bereid de groenten terwijl bouillon trekt. Maak de wortelen schoon, snijd ze in stukjes en schep ze bij de bouillon.
- Maak de snijbiet schoon, snijd in stukjes en voeg bij de wortelen.
- Laat de groenten nog 10-15 minuten in gesloten pan op laag vuur garen. Pureer de soep en breng op smaak met peper.
- Voeg naar smaak wat (vegan)room, smul de duurzame warme snijbietsoep en stook je interne kachel.
Ben jij geïnspireerd met deze 3 duurzame wintersoepen? Krijg je nu zin om jouw huis te vullen met gezonde geuren en milieuvriendelijk te genieten? Loop of fiets naar de (super)markt en koop een gezonde kool of knol. Tover met nog een paar simpele ingrediënten lekkere soep op tafel en verras je gezin.
Dat is nou duurzaam, goedkoop en gezond genieten. Geef je gezondheid een natuurlijke boost met Veelzijdig Vega!